Les escoles de dansa de Montcada es reivindiquen com a espais segurs

La majoria de centres comencen a reactivar-se després d’haver perdut un percentatge molt elevat d’inscrits durant la pandèmia

L’escola Grisdance compagina les classes a l’aire lliure amb d’altres a l’aula, seguint els protocols d’aforament i higiene anti-covid
Escola Grisdance
L’escola Daleqvoy utilitza el local del Jym’s per continuar fent classes de bachata i salsa
Cirqs Dance Studio, ballant al Mirador de l’Estrella
Un grup bombolla de l’escola Eva Nieto, a punt per fer la classe amb mascaretes
Alumnes de l’escola Jym’s, al Centre Comercial El Punt, posant amb el seu grup bombolla i amb mascaretes, en compliment de la normativa

Per a les escoles de dansa i fitness de Montcada i Reixac, el temps de pandèmia ha suposat un daltabaix important, igual que per a la resta d’activitats d’oci i cultura. La majoria ha sobreviscut, però totes han registrat un elevat nombre de baixes entre l’alumnat que, en alguns casos, ha arribat al 70% dels inscrits. Les classes en línia van funcionar bé durant els primers mesos de confinament però, en general, els usuaris esperaven amb ganes el retorn a la presencia­litat. La tornada a les acadèmies ha començat poc a poc, amb limitació d’aforaments, mascaretes, estrictes protocols d’higiene i classes a l’aire lliure, una proposta ben acceptada pel públic, sobretot ara que arriba el bon temps. Hem parlat amb els responsables dels centres sobre com han viscut el primer any de la Covid.

La baixada d’alumnes ha obligat algunes escoles de dansa a demanar préstecs a l’ICO per cobrir despeses i negociar una rebaixa del preu de lloguer dels locals. És el cas de l’escola Jym’s, que ha hagut de fer front a la reducció del 70% de l’alumnat. “Al principi ens vam salvar gràcies a les classes en línia dels adults, ja que tenim molts seguidors arreu”, explica el responsable de l’establiment, Jon Martín, qui està satisfet de poder retornar a les classes presencials amb el 30% d’aforament, tot i que es mantenen les classes a l’exterior. “Esperem que després de l’estiu la situació millori i no haguem de tancar”, confia Martín. 
Aquesta escola ha donat cobertura als professors de Daleqvoy, acadèmia que va haver d’abandonar el seu local arran la crisi. Fins que pugui reobrir, el seu personal fa classes de salsa i bachata al Jym’s els caps de setmana.
 
Context
L’escola Cirqs Dance Studio ha vist reduït el seu alumnat a la meitat. Per a la responsable, Bea Cervero, l’anul·lació de les competicions de dansa urbana i del Carnaval van pesar molt en la decisió de plegar de bona part dels usuaris. “Tot i que vam aconseguir una petita rebaixa en el lloguer, està sent difícil aguantar”, reconeix Cervero. Després de passar per les etapes de classes en línia i presencials en espais a l’aire lliure, ara tornen a oferir classes a l’interior, aplicant la normativa. 
L’escola Eva Nieto va poder reobrir una mica abans que la resta en ser un centre autoritzat per la Generalitat. “Hem patit baixes, però el més dur és veure joves amb talent i projecció que ho volen deixar perquè estan cansats, sobretot els adolescents”, explica Nieto, qui ha felicitat els alumnes que segueixen malgrat la situació. El Club de Ball Esportiu Endansa sí ha pogut continuar sense traves la seva activitat, en pertànyer a categories estatals.
 
Mesures
Per a l’escola Grisdance, també està sent un període molt dur, amb una baixada del 30% de l’alumnat, tot i tenir a favor seu que el local és d’un familiar. “Estem combinant les classes a l’aire lliure amb les que es fan a l’escola”, explica la seva responsable, Griselda Astudillo, qui ha iniciat els tràmits per obtenir l’autorització de la Generalitat en veure que s’ha donat més permissivitat a les escoles que tenien aquesta acreditació. Tots els centres de ball es reivindiquen com a espais segurs i fan una crida als montcadencs perquè donin un vot de confiança a la dansa i la cultura. 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari