María del Puerto Muñoz i Òscar Heredia parlaran sobre la Segona República i la Guerra Civil a Montcada

L’acte es fa aquesta tarda a l’Auditori i s’inclou en el cicle de memòria històrica que organitzen el Museu i l’Aula MiR

Imatge del 1937 d'una caravana d'ajut humanitari destinada al front de Madrid, al carrer Major
Arxiu/Ricard Ramos
El professor David Martínez Fiol, durant la conferència que va fer el 7 d'abril a l'Auditori sobre la II República

Amb motiu del 90è aniversari de la proclamació de la II República, l'Auditori Municipal acollirà aquesta tarda una conferència d'àmbit local, a càrrec de María del Puerto Muñoz, professora de Ciències Socials a l’Aula Escola Europa, i Óscar Heredia, professor de Ciències Socials a l’Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès. Ambdós són coautors del llibre ‘La Segona República i la Guerra Civil a Montcada i Reixac (1931-1943)’. La xerrada s'inclou al cicle sobre memòria històrica que organitzen conjuntament el Museu Municipal i l’Aula d’Extensió Universitària de Montcada i Reixac. Les persones interessades s'han d'inscriure enviant un correu a les adreces [email protected] o [email protected], o bé, contactant amb els telèfons 935 651 122 /610 144 499.

El cicle es va inaugurar el 7 d'abril amb una xerrada del professor adjunt d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, David Martínez Fiol, que es va centrar en els motius del triomf de la II República de 1931, que va ser ben rebuda no només per les forces d'esquerra, que la viuen com una autèntica revolució, sinó també per un sector de la dreta, que l'accepta com l'única alternativa davant de la greu crisi de la monarquia espanyola. L'historiador manté que la pugna entre dos models de República oposats serà el desencadenant del cop d'estat, "una acció que inicialment pretenia frenar la radicalització de les esquerres obreres, però que finalment suposarà la implantació d'una fèrria dictadura militar", va explicar Martínez Fiol.

En el marc de l’aniversari de la II República, la Casa de la Vila també acollirà, entre el 14 d’abril i el 6 de juny, l’exposició ‘La Segona República a Montcada i Reixac: l’esplendor cultural’. Aquesta iniciativa forma part del projecte Memòria en Xarxa organitzat per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona que consisteix en una exposició dispersa en el territori sobre un fet històric. En el cas de Montcada, el mòdul expositiu tractarà sobre l’esplendor, en matèria cultural i associativa, que es va produir amb l’arribada de la II República. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari