El complex defensiu de Les Maleses, únic entre els poblats ibèrics de l’entorn

Aquesta és una de les conclusions de la vintena campanya d’excavacions feta l’estiu passat per un equip del Museu Municipal

La 20a campanya arqueològica a Les Maleses, feta el passat mes de juny, ha tret a la llum nous elements del complex defensiu localitzat fa dos anys a l'extrem sud del poblat. "Estem davant d'una estructura molt potent –amb una vintena d'estances, tres passadissos, tres nivells i una torre de guaita–,  que no es pot comparar en tamany a la d'altres assentaments de l'entorn i que suposa tota una demostració de poder de l'elit governant", va concloure la directora del Museu Municipal, Mercedes Duran, a la presentació dels resultats, feta ahir la tarda a l'Auditori Municipal.

L'arqueòleg Jordi Chorén va descriure les principals troballes urbanístiques fetes a la darrera campanya, destacant la dificultat que va suposar la gran quantitat de vegetació que cobria la zona a excavar després de tres mesos de confinament. "Avancem lentament en la descoberta d'aquest complex defensiu que sembla un gran trencaclosques que hem d'encaixar a mesura que apareixen nous elements", va explicar Chorén, qui també va detallar les tasques de consolidació que s'han dut a terme per evitar la degradació de les estructures descobertes en anteriors actuacions.

La campanya 2020 va estar marcada per la pandèmia i la necessitat d'adaptar-la a la normativa anti-covid per garantir la seguretat dels participants. Així ho va explicar la directora de les excavacions, Gemma Hidalgo, qui va agrair el suport un any més de l'Ajuntament, que ha sufragat les tasques de consolidació; el Consorci del Parc de la Serralada de Marina, que financia la intervenció; el Consorci per Estudis Avançats de Barcelona (CASA) i l'equip humà de l'INS M.Miró.

L’acte també va servir per presentar el numero 21 de la revista de divulgació científica Monte Catano, que inclou articles dels investigadors Xavier Colomé, Jordi Chorén i Miquel Sánchez. L'alcaldessa Laura Campos i la regidora de Cultura i Patrimoni, M. Rosa Borràs, van elogiar la tasca del Museu Municipal i van encoratjar l'equip a continuar treballant per desvetllar els secrets del jaciment ibèric Les Maleses.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari