L’Alícia s’endinsa en el Modernisme, la industrialització i les guerres del segle XX

El tercer volum de la trilogia per a infants i joves que edita l’Ajuntament es presenta a l’Auditori Municipal

Pere de Lamo

L'Associació Amics del Museu ha presentat el volum que tanca la trilogia divulgativa sobre la història de Montcada per al públic infantil i juvenil en un acte fet ahir la tarda l'Auditori. "Hem assolit l'objectiu d'explicar tres grans etapes de la nostra història: el món dels íbers, l'Edat Mitjana i, ara, el segle XX", va destacar Gemma Hidalgo, portaveu d'Amics del Museu, que ha agraït la tasca de Jaume Moreno, autor del text, i José Cubero, creador de les il·lustracions. 

En la difusió dels llibres anteriors i l'actual "el públic és capdal, volem que sigui conscient de la realitat on viu repassant la història llunyana i la més propera de forma distesa", ha dit Hidalgo, qui destaca el valor d'aquesta trilogia editada per l'Ajuntament per apropar la història de Montcada a escoles i instituts. El personatge de l'Alícia i el seu gos, el Pelut, són el fil conductor de la narració. El darrer llibre està ple de sorpreses, com el collaret en forma d'amulet que porta la protagonista i que es correspon al vitrall superior de la porta de la Casa de la Vila, entre d'altres.
 
Moreno ha fet un gran esforç de síntesi per explicar els fets més destacats del segle XX a Montcada en l'entrega més trepidant de la trilogia. "Relatem moments històrics com la implantació de la fàbrica de ciment Asland i l'empresa Aismalibar, o com les forces republicanes van abatre un avió italià que es va estavellar a Montcada", va explicar l'autor. Cubero, de 43 anys i veí de Montcada, havia estudiant a l'INS Montcada i és un gran amant de l'arqueologia. "Els tres llibres són divertits i distesos i són una magnífica eina per animars els més petits a conèixer el passat del poble", va dir el dibuixant, que ha treballat a partir de fotografies d'arxiu, descobrint algunes imatges poc conegudes com les obres de construcció de la cimentera, el 1917.  En acabar l'acte, Jaume Moreno i José Cubero van signar exemplars per al públic assistent.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari