Quatre esportistes d’elit expliquen com els ha afectat la crisi sanitària

‘laveu.cat’ ha parlat amb la nedadora Marina Castro, el jugador de futbol sala Sergio González, la jugadora de bàsquet Paula Orenes i el ciclista Pau Egeda

L’aturada forçosa per evitar els contagis de la Covid-19 ha suposat un daltabaix per als esportistes de primer nivell. Segons els experts, poden perdre entre un 3 i un 4% del seu rendiment específic cada setmana que no entrenen amb normalitat. I ja en portem nou. Al menjador de casa es pot fer activitat física per mantenir-se sa, però no per afrontar les exigències de les competicions d’elit. ‘laveu.cat’ ha parlat amb quatre esportistes d’elit de Montcada i Reixac: la nedadora Marina Castro, el jugador de futbol sala Sergio González, la jugadora de bàsquet Paula Orenes i el ciclista Pau Egeda. Tots quatre van haver d’aturar la seva preparació i adaptar-se a la nova realitat.

Marina Castro, nedadora

Marina Castro, de 21 anys, és l’actual campiona de Catalunya en categoria absoluta en aigües obertes i va acabar a la 4a posició al Campionat d’Espanya. A la prova de 10 quilòmetres, la nedadora local, que pertany al CN Barcelona, va obtenir la medalla de plata i va ser 5a a la classificació estatal. El seu objectiu aquesta temporada era aconseguir la marca mínima per participar als Jocs Olímpics de Tòquio, que s’han ajornat fins a l’any vinent. “Tot plegat és molt dur. Tants mesos d’esforç i sacrifici aturats de cop. Mai havia estat tant de temps sense nedar”, comenta Castro, qui ha fet entrenaments físics a casa seva sota les directrius del seu tècnic i, a partir del 4 de maig, els ha començat a combinar amb altres activitats com sortir a córrer. La nedadora pot fer la preparació a l’exterior sense restriccions horàries en formar part dels projectes per a esportistes d’alt rendiment del Ministeri d’Esports. “Aquests entrenaments ens permeten estar una mica en forma, però quan ens llancem a la piscina haurem de començar de zero, ho haurem perdut tot”, manifesta Castro.

Pau Egeda, ciclista

Pau Egeda, de 39 anys, també practica un esport individual. L’entrada en vigor de l’estat d’alarma el passat 13 de març va coincidir amb l’inici de la temporada de ciclisme. El ciclista local, que pertany al club Biking Point, només ha pogut participar a dues curses de la categoria M-40. Algunes competicions s’han anul·lat com el Campionat d’Europa, mentre que el Mundial s’ha traslladat als mesos d’agost o setembre en funció de com evolucioni la pandèmia. “Fins ara, he fet entrenaments de força i resistència a casa. El primer dia que ens van deixar sortir, a les sis del matí ja estava al carrer”, indica el ciclista de Can Sant Joan, qui assegura que continuarà entrenant amb l’esperança de poder disputar a final d’any alguna prova.

Sergio González, jugador de futbol sala

Sergio González, de 21 anys, fa tres temporades que juga al Ribera Navarra. En el moment de suspendre’s totes les competicions, el passat 13 de març, l’equip de Tudela estava situat a la 13a posició de la Primera Divisió de futbol sala. El jugador montcadenc està passant el confinament al pis que comparteix amb dos companys d’equips a la ciutat navarresa. “Tenim una terrassa gran on entrenem per estar una mica en forma i, ara que ja podem sortir, també anem a córrer”, diu González, qui assegura que aquestes setmanes ha aprofitat les tardes per preparar els exàmens del doble grau d’Administració d’Empresa i Dret que estudia. Respecte al futur de la competició, la Federació Espanyola ha decidit fer un play-off amb els vuit primers classificats per determinar les primeres posicions. El jugador local opina que “el millor seria no jugar per no haver de fer test a esportistes ja que crec que el col·lectiu prioritari per fer aquestes proves haurien de ser els serveis sanitaris i essencials”.

Paula Orenes, jugadora de bàsquet

Paula Orenes, de 21 anys, juga al Florida Internacional University, a Miami, a la Primera Divisió Universitària dels EUA, només una categoria per sota de l’NBA femenina. Fa tres anys va marxar becada al país nordamericà per estudiar Enginyeria biomèdica i jugar a bàsquet. La Covid-19 també ha afectat de ple la seva vida quotidiana, ja que s’han suspès les classes i els entrenaments presencials i s’han cancel·lat totes les competicions. “No sabem quan es reprendrà l’activitat. El curs ha continuat de manera telemàtica, però la part esportiva està tota aturada”, comenta Orenes.

 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari