L’AV de Can Sant Joan i ICV-EUiA i Esquerra presenten al·legacions contra el dipòsit de ferralla

L’Ajuntament exposarà al públic del 17 al 26 de setembre l’expedient de la instal·lació

La Generalitat tanca avui el termini d’exposició pública per presentar al·legacions contra la sol·licitud d’autorització ambiental que l’empresa Transporte, Almacenaje y materiales siderúrgicos (TRAYMSA) – propietària del dipòsit de ferralla de Can Sant Joan, al costat de l’estació de tren de Montcada Bifurcació– ha demanat a l’executiu català. En concret, l’empresa sol·licita una llicència per exercir una activitat de recuperació de ferralla i desballestament de vehicles fora d’ús. L’AV de Can Sant Joan i els grups municipals d’ICV-EUiA i Esquerra han presentat al·legacions contra la petició de l’empresa. Per la seva banda, l’Ajuntament obrirà el 17 de setembre un període d’exposició pública de l’expedient del dipòsit perquè els veïns puguin presentar al·legacions. Al desembre del 2006, el Consistori va ordenar la cessió de perquè no tenia llicència ambiental, però aquests conceptes són competència de la Generalitat.

Les al·legacions que ha presentat l’AV de Can Sant Joan giren entorn als problemes que l’entitat considera que comporta la presència d’aquesta instal·lació al barri, com l’impacte visual i la contaminació sonora. Segons el president de l’entitat veïnal, José Luis Conejero, estudis elaborats per la Diputació de Barcelona diuen que el so que emet el dipòsit de ferralla està per damunt dels llindars permesos. L’entitat també argumenta que la instal·lació fa que circulin més camions de l’habitual per la zona amb “l’augment de partícules en suspensió que això comporta”, ha dit Conejero.

A nivell de formacions polítiques, el grup municipal d’ICV-EUiA ha presentat al·legacions contra la sol·licitud de llicència, en termes similars a l’AV de Can Sant Joan. La coalició recorda que Montcada està declarada zona de protecció especial i considera que el dipòsit de ferralla provoca un augment de contaminació acústica pels sorolls que emet i contaminació ambiental, pel pas de camions que hi entren i surten. La regidora d’ICV-EUiA Alba de Lamo ha indicat que les al·legacions del seu grup es basen en l’estudi d’impacte ambiental elaborat per la Diputació de Barcelona. De Lamo ha dit que les al·legacions presentades també les ha enviat al titular del Departament de Medi Ambient i Habitatge, el també ecosocialista Francesc Baltasar, i que “estem en constant contacte amb el grup parlamentari d’ICV-EUiA per tractar diversos temes mediambientals que afecten Montcada, com també és el cas de Lafarge”. La regidora ha avançat que està pendent d’una reunió amb els parlamentaris d’aquí a un parell de setmanes.

Les al·legacions d’Esquerra es resumeixen en tres blocs. D’una banda, la formació es basa en l’estudi de la Diputació per manifestar que el dipòsit emet soroll per damunt dels límits establerts. D’altra banda, Esquerra també argumenta que l’activitat no s’adequa a l’espai ferroviari i que, per últim, la instal·lació comporta un risc de seguretat fins i tot per a la mateixa activitat de Renfe. Segons la portaveu, Marta Aguilar, “la nostra intenció és que el dipòsit marxi fora de Can Sant Joan però que s’ubiqui en un altre espai adequat a Montcada”.

Per la seva banda, el president de l’Àrea Territorial de l’Ajuntametn, Jordi Climent (PSC), ha indicat que l’objectiu de l’Ajuntament és que el dipòsit de ferralla “deixi de funcionar a Can Sant Joan per les molèsties visuals i sonores que comporta per al barri”. L’Ajuntament exposarà al Consistori, del 17 al 26 de setembre, l’expedient del dipòsit de ferralla, per tal que els veïns que ho desitgin puguin presentar al·legacions contra la sol·licitud de llicència ambiental. Tota aquesta documentació, més informes tècnics municipals, s’enviaran a la Generalitat.

Per la seva banda, el grup municipal del Partit Popular no ha presentant al·legacions a la sol·licitud ambiental però sí va enviar fa una setmana preguntes al Parlament per esbrinar si el conseller Baltasar és conscient de les afectacions que provoca la instal·lació. La portaveu popular a Montcada, Eva García, també ha dit que, tot i que l’atorgació de la llicència és competència de la Generalitat, “l’Ajuntament també ha de vetllar per la política ambiental del municipi”. El Consistori va decretar a final de l’any passat la cessió de l’activitat del dipòsit de ferralla per no tenir llicència ambiental, però ha de ser la Generalitat qui es pronunciï sobre aquest aspecte. De moment, la instal·lació continua en funcionament.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari