‘Aquesta és una cursa de fons i no ens cansarem de lluitar contra Lafarge’

La Plataforma Antiincineració obre el cicle de xerrades organitzat pel col·lectiu ‘Obrim vies’

Gómez, durant la seva intervenció, acompanyat de Conejero
Pilar Abián

En el marc de les jornades organitzades al llarg d’aquesta setmana pel col·lectiu ‘Obrim Vies’ dos representants de la Plataforma Antiincineració, Manuel Gómez i José Luis Conejero, van inaugurar ahir el cicle de conferències programades al local d’El Brot (Carretera Vella, 52) amb una xerrada explicativa sobre els objectius del col·lectiu que es va crear al 2006 amb el suport d’una cinquantena d’entitats del municipi. “A nosaltres ens mou una qüestió de salut i ens avala el manifest que 33.000 metges d’arreu del món han signat alertant sobre els efectes nocius de la incineració”, va argumentar Gómez, tot lamentant que le Unió Europea (UE) hagi fet cas omís a les recomanacions dels facultatius. L’activista, veí de Can Sant Joan, va enumerar el llarg llistat de malalties i de conseqüències negatives en l’entorn natural que, segons el metges, provoquen les partícules en suspensió que emeten les plantes incineradores, especialment les dioxines i furans, i no va estalviar crítiques a les administracions per no actuar al respecte. “Totes les forces polítiques al Parlament de Catalunya, sense excepció, han votat a favor de permetre la crema de residus a les cimentrres”, va lamentar Gómez.

Conejero, per la seva banda, va presentar un estudi fet per la Plataforma sobre els índex de contaminació recollits a l’estació medidora que hi ha a l’Escola d’Adults de Can Sant Joan des del 2006. Segons les dades facilitades pel col·lectiu, es constata que al llarg de l’any la mitjana de miligrams de pm10 –partícules en suspensió amb un diàmetre microscòpic- a l’atmosfera és de 23 mg, superant l’índex permès per la UE que és 20 mg. D’altra banda, durant un promig de 4 hores al dia la xifra puja a 40 mg. “És fals que la contaminació provingui del trànsit perquè sinó com s’explica que en horari nocturn, quan la circulació és molt baixa, es continuï registrant pol·lució?”, es va preguntar Conejero. La Plataforma Antiincineració insisteix que la contaminació més important prové de la cimentera i es manté decidida a seguir lluitant fins aconseguir el seu tancament. “Aquesta és una cursa de fons i no ens cansarem de lluitar contra Lafarge”, van coincidir a dir els dos ponents.

 

Més actes

El cicle de xerrades continuarà demà amb la conferència l’exalcalde Josep M. Campos ‘Fem memòria’, dedicada a recordar les diferents lluites ciutadanes que s’han fet al municipi en defensa del medi ambient. I divendres Antonio Álvarez, de la Màquia, parlarà sobre la serralada de Marina a la xerrada ‘Alguna cosa es mou al bosc’. Totes les conferències tindran lloc a les 19h al local d’El Brot (Carretera Vella, 52). D’altra banda, aquesta tarda, a les 20h, s’ha convocat una concentració davant la Casa de la Vila en commemoració del Dia de la lluita contra la incineració i dissabte, el col·lectiu ‘Obrim Vies’ farà una assemblea a les 18h, a la plaça de l’Església.

 

 

Seccions:

Deixa un comentari