Aprovada una moció per garantir el dret als subministraments bàsics d’energia i aigua potable

Unanimitat dels grups a l’hora de votar a favor de la proposta presentada per ICV-EUiA

Tots els grups municipals representants a l’Ajuntament de Montcada i Reixac –PSC, CiU, ICV-EUiA, PPC, C’s i ERC– van votar a favor d’una moció per fer efectiu el dret universal als subministraments bàsics d’energia i aigua potable, així com articular els mecanismes necessaris per evitar que les empreses que presten aquests serveis els puguin interrompre per impagament a les famílies amb ingressos per càpita inferiors al salari mínim interprofessional, previ informe pertinent de Serveis Socials o del Servei d’Ocupació de Catalunya. El text aprovat al plenari d’ahir dijous, 26 de setembre, el promovia ICV-EUiA i indica atenent a l’actual conjuntura.

La moció insta l’Ajuntament i la Generalitat a redactar un protocol que permeti agilitar al màxim la redacció de l’informe per tal que les famílies es beneficiïn d’aquest dret i enfortir així els suports econòmics per fer front a les situacions de risc relacionades amb els serveis bàsics. “És una demanda que hem recollit de l’Assemblea de Treballadors i Aturats ja que, per desgràcia, això està passant a Montcada”, va argumentar el portaveu d’ICV-EUiA, Josep M. González tot reconeixent que l’Ajuntament ja ha fet alguna cosa al respecte però que cal protocol·laritzar els procediments. L’edil també va fer constar que la Generalitat té més capacitat per pressionar les empreses subministradores.

En nom d’ERC, Marta Aguilar, va donar suport a la moció entenent que es tracta de garantir serveis bàsics. També la portaveu de C’s, Carmen Romero, va votar a favor i va reclamar al govern que presenti el seu protocol d’actuació, tal com ja va fer a la junta de portaveus. En la mateixa línia es va pronunciar la representant del PPC, Eva García, sol·licitant més informació sobre el que està fent l’Ajuntament al respecte. Responent a aquestes demandes, la portaveu del PSC, M. Carmen Porro va aclarir que actualment no hi ha un protocol sobre com actuar en tema de subministraments, però sí que estan fent accions puntuals. “Intentem parlar amb les companyies de subministrament i, si aquestes no s’avenen, donem ajuts puntuals a les famílies per pagar els rebuts”, va explicar l’edil.

La regidora de Serveis Socials, M. Carmen González (CiU), va afegir que el seu departament va atorgar al 2012 un total de 16.285 euros per a qüestions relacionades amb subministraments i que durant aquest 2013 ja hi ha donat altres 18.370 euros. L’edil va afegir que Serveis Socials ha derivat un total de 82 famílies a la Fundació Agbar –de la companyia Aigües de Barcelona– per tal que es beneficiïn d’una campanya d’exempció del pagament del rebut de l’aigua impulsada per aquesta organització, amb el suport dels ajuntaments metropolitans. “Ens agradaria que la resta d’empreses subministradores fes el mateix que Agbar, però en el tema de les elèctriques hi ha molta diversificació”, va indicar González, qui va apuntar també que “el govern dóna suport a aquesta moció per mostrar la voluntat política d’ajudar tothom”, tot i que va puntualitzar que el pressupost del seu departament és limitat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari