El govern presenta un projecte per transformar la llera del Besòs en un parc fluvial

L’actuació optarà a una subvenció del programa Life+ de la UE per sufragar el pressupost

D'esquerra a dreta, Joan Maresma, president de l'Àrea Econòmica; l'alcaldessa, María Elena Pérez; el gerent del Consorci, Alfonso Alarcón; i la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda
Sílvia Alquézar
Imatge virtual del parc fluvial que es vol fer a la llera del Besòs al tram de Montcada

L’equip de govern (PSC i CiU) ha presentat aquest dimarts un projecte per transformar la llera del Besòs entre la confluència amb el riu Ripoll i l’alçada de la Casa de les Aigües en un parc fluvial similar al que existeix a Santa Coloma i Sant Adrià. L’Ajuntament optarà a una subvenció de la Unió Europea a través del programa Life+ per poder sufragar el pressupost, valorat en 3’7 milions d’euros. La presentació s’ha fet a la Casa de la Vila amb la presència d’una àmplia representació municipal encapçalada per l’alcaldessa, María Elena Pérez (PSC), i el gerent del Consorci del Besòs, Antoni Alarcón.

El projecte afecta 1’2 quilòmetres de la llera, on hi ha previst fer un parc fluvial amb dues rampes d’accés a cada marge del riu. L’actuació també contempla la preservació de les zones humides o wetlands –que han permès el sanejament de les aigües contaminades– i la construcció d’un vial de 6’20 metres d’amplada amb una zona diferenciada per a vianants i ciclistes i un altre espai de prat amb rec automàtic que es nodrirà de les aigües freàtiques. El parc també disposarà d’un sistema d’alerta en cas d’inundacions i d’un servei de vigilància com els que ja existeixen als trams dels municipis veïns. “La diferència amb els parcs de Santa Coloma i Sant Adrià és que a Montcada conviuran la zona humida i més natural amb la part més d’oci i lleure adreçada a la ciutadania”, ha indicat Alarcón, qui ha avançat que es durà a terme una prova pilot per introduir noves espècies als wetlands com el lliri d’aigua. Gràcies al sanejament de les aigües del Ripoll i el Besòs, iniciada a final de la dècada dels 90, s’ha recuperat la riquesa mediambiental de la llera, “amb més de 160 ocells censats a tota la conca i, fins i tot, peixos”, ha apuntat el gerent del Consorci.

 

“Volem que el municipi pugui gaudir de la llera com ho estan fent Santa Coloma i Sant Adrià i pugui viure de cara al riu perquè és una antiga reivindicació de la població”, ha explicat l’alcaldessa, qui ha remarcat que la ciutat guanyaria un espai natural d’oci molt important. El projecte, que s’ha elaborat entre els equips tècnics de l’Ajuntament i el Consorci, optarà a una de les subvencions emmarcades en el programa Life+ de la Unió Europa, amb una dotació global de prop de 29 milions d’euros a la qual només de l’Estat espanyol s’hi han presentat uns 1.500 treballs. L’Ajuntament i el Consorci han arribat a un acord amb la Universitat de Catània, a Itàlia, on també volen dur a la pràctica l’experiència dels wetlands de Montcada. “El fet que un projecte ambiental es pugui exportar a un altre indret dóna més possibilitats cara a aconseguir la subvenció”, ha apuntat Alarcón. En el cas que el projecte compti amb el suport de la UE –una decisió que se sabrà abans d’acabar l’any–, les obres podrien començar el setembre del 2014 i necessitarien un període d’execució de 18 mesos.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari