La Generalitat tranquil·litza l’Ajuntament sobre els nivells de formaldehid al voltant de l’Ecoparc

La Direcció General de Qualitat Ambiental s’ha reunit amb els alcaldes dels municipis que envolten la planta

Reunió de la trobada entre la directora de Qualitat Ambiental i els alcaldes
Premsa Ajuntament

Els resultats de tots els controls ambientals realitzats sobre l’estat actual de la qualitat de l’aire des del 2011 a la zona de l’Ecoparc-2 han estat molt per sota dels paràmetres normals fixats. Aquesta es la informació que ha facilitat la directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, Assumpta Farran, als representants municipals de Montcada i Reixac, Ripollet, Barberà del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda amb els quals es va reunir ahir. La trobada respon a la demanda feta pels edils arran la publicació, ara fa un mes, d’un estudi realitzat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) entre els anys 2010 i 2011 en què s’havien detectat uns nivells elevats de formaldehid al voltant de la planta de tractament de residus, ubicada a Can Cabanyes. A la reunió amb Farran van assistir les alcaldesses de Montcada i Reixac, María Elena Peréz, i de Barberà del Vallès, Ana del Frago, l’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, i el tinent d'alcalde de l'Àrea de Territori i Medi Ambient de Santa Perpètua de Mogoda, Joan Mestres, a més de la regidora de Medi Ambient de consistori montcadenc, Judith Mojeda, i el cap de Medi Ambient, Jordi Català.

La responsable de la Direcció General de Qualitat Ambiental va informar els edils que la Generalitat també es va assabentar de l’existència de l’estudi en el mateix moment que els consistoris vallesans i que no es pot establir una correlació entre els nivells de formaldehid detectats a l’estudi i l’Ecoparc-2, perquè a la zona hi ha més d’un focus d’emissió d’aquest contaminant a banda de la planta de tractament de residus. Farran també va explicar que la Generalitat no realitza estudis generals sobre la presència de formaldehid a l’atmosfera perquè no està legislat i, per tant, no hi ha l’obligació d’incloure els seus mesuraments als estudis que fa habitualment la Direcció General.

 

Quant al fet que ara s’hagi sabut que al febrer del 2011 la Direcció General va detectar a l’Ecoparc-2 nivells elevats en l’emissió de formaldehid a la xemeneia dels motors de combustió, Farran ha argumentat que es va tractar d’un episodi puntual, que no es va perllongar en el temps i que, per tant, no va ser necessari en cap moment avisar la població ni tancar el focus emissor. La directora ha puntualitzat que en el moment de detecció d’aquells nivells, la Generalitat, tal i com té establert per a aquests casos, va requerir a la planta que prengués les mesures oportunes per reduir les emissions, actuació que va efectuar de forma immediata, segons Farran.

Finalment, la directora general va comentar que, amb la nova autorització ambiental de la planta i la nova normativa europea, a partir de juliol del 2015, la seva web publicarà els resultats de les inspeccions periòdiques que es realitzin tant a l’Ecoparc-2 com a la resta d’empreses amb autorització ambiental, per tal que puguin ser consultades per qualsevol persona que hi estigui interessada.

Els ajuntaments de Montcada i Reixac, Santa Perpètua i Barberà han proposat passar a formar part de la Comissió de Ripollet de seguiment de l’Ecoparc-2 a la qual també s’integrarà un representant de la Direcció General de Qualitat Ambiental. D’aquesta forma, es millorarà la comunicació i el seguiment en els controls i inspeccions que es realitzin a la planta i a altres focus emissors.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari