L’Ajuntament no tramitarà cap actuació urbanística al Pla de Reixac durant un any

Mentrestant estudiarà i redactarà un nou planejament urbanístic del sector i demanarà a la Generalitat que el declari Paratge d’Especial Interès Natural

Durant un any l'Ajuntament no tramitarà cap actuació urbanística al Pla de Reixac amb l'objectiu d'obrir un debat sobre el futur d'aquest espai i elaborar un nou planejament urbanístic. Així ho va aprovar per unanimitat el ple municipal, reunit ahir la tarda, en la sessió de febrer. El president de l'Àrea d'Urbanisme, Jordi Sánchez (ERC), va defensar els valors mediambientals i paisatgístics del Pla de Reixac i la seva posició estratègica a l'àrea metropolitana, on queden molts poques zones a desenvolupar. "Precisament per això volem disposar d'un any per debatre i obrir un procés participatiu sobre el que volem fer en aquesta part del nostre territori", va afegir Sánchez, valoració en què van coincidir els portaveus de l'oposició. 

El valor estratègic del Pla de Reixac fa que periòdicament el seu nom surti a la premsa com a possible seu de projectes tan diversos com el casino Eurovegas o la ciutat de l'Espanyol, que finalment no s'han fet realitat. L'última proposta és la d'un constructor que hi vol fer un campus universitari americà. La portaveu del PP, Eva García, va criticar l'alcaldessa Laura Campos (ICV-EUiA) per no haver informat l'oposició de la reunió que va mantenir amb l'esmentat empresari el passat mes de juliol. Campos va reconèixer que es va reunir amb ell, però que no va presentar cap projecte concret. "Donarem compte dels projectes quan siguin rigorosos i viables i, de moment, res ens fa pensar que aquest ho sigui", va dir l'alcaldessa. 

Moció. Els tres partits del govern (ICV-EUiA-E, ERC i Círculo) i CiU –a l'oposició– van presentar una moció conjunta per instar la Generalitat a declarar el Pla de Reixac com a Paratge d'Especial Interès Natural (PEIN) i a deixar sense efecte l'Àrea Residencial Estratègica aprovada al 2008 –que preveia la construcció de prop de 2.000 vivendes, la meitat de protecció oficial. El regidor de Medi Ambient, Sergi Martín (Círculo), va destacar que el text és fruit d'un treball conjunt amb altres municipis que limiten amb el Pla de Reixac com Ripollet, Santa Perpètua i Barberà del Vallès. "Tots estem d'acord que aquest espai conserva importants elements d'interès natural que val la pena preservar", va concloure Martín. En aquest sentit, el regidor de CiU, Dani Moly, va suggerir la creació d'una comissió intermunicipal "per tenir més força davant de la Generalitat en la reclamació de la qualificació de paratge natural". El portaveu de la CUP, Gonzalo Garcia, considera que "cal començar processos participatius per definir els usos del Pla de Reixac i donar-lo a conèixer a la ciutadania perquè se'l senti seu"

Crítiques. La moció va ser qüestionada pel PSC, que es va abstenir, qualificant d'"incoherència", paralitzar els plans urbanístics al Pla de Reixac per fer un estudi sobre la seva ordenació i alhora voler que sigui declarat Paratge d'Especial Interès Natural, "quan encara no es disposa d'aquest document", va dir el socialista Juan Parra. En el mateix sentit es va pronunciar el portaveu de C's, David Gerbolés, que va votar en contra de la moció, "perquè no podem prendre decisions sense conèixer aquest estudi tècnic". La portaveu del PP, Eva García –que es va abstenir–, va secundar l'opinió de PSC i C's i va ser especialment crítica amb la part de la moció que insta la Generalitat a deixar sense efecte l'ARE de Mas Duran. "Em sembla poc seriós usar una moció per proposar que s'anul·li un projecte urbanístic d'aquestes dimensions que, a més a més, va impulsar ICV quan estava al govern de la Generalitat", va dir García. L'alcaldessa, Laura Campos, va reconèixer que la seva formació va donar suport a l'ARE, perquè contemplava la regularització de Can Pomada i la construcció de vivendes socials, "però al 2011 ja es va veure que no era viable i que no s'ajustava a les noves necessitats que tenia el municipi", va dir.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari