El montcadenc Josep G.C és un dels 27 encausats per l’ocupació del rectorat de l’UAB l’any 2013

La Fiscalia els hi demana 11 anys de presó, una indemnització de 384.000 euros i la prohibició d’apropar-se al recinte universitari durant cinc anys

El jove montcadenc Josep G.C té 27 anys i estudia Antropologia a l'UAB
Laura Grau

"Es tracta d'una petició desmesurada, tenint en compte que els fets van tenir lloc en el marc d'una protesta estudiantil totalment legítima", ha dit el jove montcadenc Josep G.C, de 27 anys, en referència a l'escrit d'acusació que la Fiscalia va fer arribar a principi de juliol a l'advocat dels 27 encausats per l'ocupació del rectorat l'any 2013, entre els quals hi ha 25 estudiants, un professor i un treballador del personal d'Administració i Serveis. La Fiscalia demana un total d'onze anys i cinc mesos de presó contra cadascun dels encausats com a coautors d'un delicte continuat de desordres públics durant l'ocupació de l'edifici públic i de coaccions per restringir o impedir a 528 treballadores accedir als seus respectius llocs de treball. També demana que s'imposi a tots els acusats la prohibició d'accés a l'UAB durant cinc anys i una indemnització de 384.800 euros pels desperfectes materials causats a la universitat durant l'acció.

Els fets es remunten a la primavera de l'any 2013, quan en un context de retallades en l'educació pública, més de 150 persones es van tancar al rectorat de l'UAB per exigir l'aplicació d'unes mocions aprovades anteriorment al Claustre, òrgan no vinculant però sí de màxima representació de tots els sectors de la comunitat universitària i el major en el qual participa la comunitat estudiantil. Aquestes mocions defensaven, entre d'altres, que l'UAB desobeís la pujada de taxes del 66% i que s'establissin títols especials de transport públic per als estudiants de la universitat.

El cas ha aixecat un ampli moviment de suport al carrer i a les xarxes socials amb el lema 'Som 27 i més', que demana l'absolució dels acusats. "La nostra resposta serà col·lectiva i no només anirà per la via judicial, sinó també política ja que ens considerem víctimes d'una persecució per motius ideològics", ha dit Josep G.C. Entre els encausats també hi ha l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo (CUP), aleshores estudiant de l'UAB, i el professor Ermengol Gassiot, secretari general de la CGT-Catalunya. Encara no hi ha data per a l'inici del judici.

Quan van passar els fets, el jove montcadenc estava estudiant Educació Social. Actualment estudia Antropologia a la mateixa universitat. En la seva trajectòria com a activista social, destaca el viatge que va fer al 2011 a Colòmbia per col·laborar amb l'IPO (International Peace Observatory), una ong d’acompanyament internacional que treballa amb moviments de resistència no violenta. Va formar part de les llistes de la CUP com a independent a les eleccions municipals de 2015 i està vinculat al Casal Popular El Brot des del seu naixement. La CUP de Montcada i Reixac ha anunciat que presentarà una moció de suport als encausats al Ple del mes de setembre.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari