Salvador López: ‘Passar pàgina del que va passar no serà fàcil’

Un montcadenc de 40 anys, testimoni directe de l’acció terrorista

Salvador López, a l'esquerra de imatge, amb el peu immobilitzat i a la dreta, acompanyat de l'alcaldessa Ada Colau
S. L.

Salvador López, de 40 anys, treballa al restaurant Sukaldari (la Rambla, 87) i és el director de l’establiment ubicat a tocar del mercat de la Boqueria. Es defineix com una persona que no es deixa impressionar fàcilment i que respon davant les adversitats, però reconeix que “passar pàgina al que va passar dijous no serà fàcil”. Poc abans de les 17h, López anava caminant per la Rambla en direcció al seu lloc de feina. “Habitualment vaig en moto, però en aquesta ocasió vaig preferir baixar en tren; en arribar a l’alçada del restaurant, tot just creuant el carrer, vaig sentir crits i, en girar-me, vaig veure baixar la furgoneta a tota velocitat atropellant la gent”. La primera reacció del montcadenc va ser fer entrar al local les persones que fugien de l’atac. “Va ser un moment de pànic, tothom cridava i corria i de seguida vaig pensar que es tractava d’un atemptat i que ens havíem de protegir, recorda López.

 

Reacció immediata

Després d’omplir el restaurant de vianants, el montcadenc va tornar a la Rambla per intentar ajudar les víctimes: “El carrer que feia uns minuts era ple de gent estava completament buit, només hi havia els morts i els ferits per terra; vaig veure la furgoneta ja aturada, a uns 50 metres, i una noia morena que intentava sortir de sota del vehicle on també es veien altres cossos atrapats, era esgarrifós; també hi havia una nena tota sola però va arribar un policia i la va agafar”. De seguida els agents van prendre el control de la situació i López –que d’anar corrent d’un cantó a l’altre es va trencar un os de l’empenya del peu esquerre– va tornar coixejant al restaurant. Al local havia més de 150 persones, algunes amb ferides lleus i contusions i la majoria, espantades perquè pel cantó del restaurant que dona a la Boqueria deien que havien sentit trets i es veia tot ple de policies armats; però no van ser trets, el soroll que els va alarmar era el del tancament precipitat de les persianes de les parades del mercat, assegura López. A les 20h, els Mossos van permetre la sortida de la gent que s’hi havia refugiat al restaurant i tres hores més tard van sortir els treballadors escoltats per agents. No oblidaré –recorda– la imatge de la Rambla a la nit, amb fragments de la furgoneta escampats per arreu, els cossos tapats i la policia científica treballant amb focus”.

El montcadenc, víctima indirecta del’atemptat, haurà d’estar un mes de baixa amb el peu immobilitzat. Pel seu estat s’han interessat tant l’alcaldessa de Montcada, Laura Campos, com la de Barcelona, Ada Colau, qui ha anat personalment al restaurant a agrair la tasca solidària feta pels treballadors la tràgica tarda del 17 d’agost.

Seccions:

Deixa un comentari