Els propietaris de la Vallençana baixa, oberts a la proposta municipal

Una vintena de veïns participen a la trobada informativa organitzada per l’Ajuntament

El president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, i la cap tècnica de projectes, Marta Bunyesch, durant la reunió informativa amb els propietaris del c. Quixot
Pilar Abián

La primera reunió informativa convocada per l’Ajuntament amb l’objectiu de plantejar fer un Pla de Millora Urbana (PMU) a la Vallençana baixa va rebre una resposta positiva per part del veïnat que ha demanat uns dies de marge per pronunciar-se de forma definitiva. Bona part dels propietaris –al voltant d’una vintena– van fer acte de presència i es van mostrar oberts a la proposta del consistori perquè el sector pugui passar a ser sol urbà consolidat i es doti de clavegueram, asfaltat i enllumenat públic. Des que es va fer el Pla General Metropolità (PGM) del 1976 la Vallençana Baixa, a l’igual que Reixac, no té consolidada la legalitat urbanística. L’Ajuntament no pot concedir llicències per construir fins que no recepcioni oficialment el sector; d’altra banda, la inexistència de clavegueram fa que hi hagi abocaments d’aigües fecals a la xarxa de pluvials, amb la problemàtica ambiental que això suposa.

Per revertir aquesta situació, el consistori vol acordar amb els propietaris un PMU que permetria una urbanització ràpida i econòmica del sector. El cost de l’actuació l’han d’assumir els veïns, tal com preveu la llei, i s’ha de repartir en funció de les càrregues i l’aprofitament de cada solar que, un cop legalitzat, augmentarà el seu valor de mercat. Els càlculs que ha fet l’Ajuntament sobre la intervenció total van entre 1 i 1,5 milions, el que suposaria pagar 30.000 o 40.000 euros per parcel·la. Si els propietaris accepten la proposta, els tràmits per a la redacció dels projectes s’iniciarien en breu i les obres podrien començar al 2019.

 

Projecte bàsic

Segons els estudis que hem fet, no caldria soterrar les línies elèctrica i telefònica ni tampoc asfaltar tot l’ample del carrer Quixot sinó només la part central fent camins adoquinants per accedir a l’entrada de cada solar, va explicar el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), qui va dirigir la reunió acompanyat de tècnics municipals i de la regidora del barri, Mònica Martínez (ICV-EUiA). L’edil també va afegir que el 10% que els propietaris haurien de pagar al consistori per urbanitzar el sector es destinaria a abaratir el cost de les obres. Sánchez va remarcar que un dels objectius del govern és avançar en la resolució dels problemes urbanístics que, 40 anys després de l’aprovació del PGM, encara continuen pendents al municipi com ara la Zona 21 de Terra Nostra, Can Pomada, l’Estany de Gallecs i Reixac. Són sectors pendents de desenvolupar que no han estat recepcionats per l’Ajuntament i que encara no disposen de la majoria de serveis bàsics que tenen la resta de barris. “El Bosc d’en Vilaró –va dir l’edil– és sens dubte el més greu i el de més difícil resolució però també hi estem treballar per trobar una sortida”.

Després de la reunió mantinguda ahir amb els veïns de la Vallençana baixa, es va acordar tornar a fer una nova assemblea conjunta d’aquí un mes, mentrestant hi haurà trobades individualitzades amb els tècnics per estudiar la situació de cada solar. En paral·lel, el govern aprovarà inicialment el PMU per avançar la tramitació de l’expedient en previsió que arribi en breu al Ple si compta amb el consens dels veïns.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari