‘Montcada és una prioritat i ara començarem a veure els resultats’

López és metgessa i la directora del Servei d’Atenció Primària (SAP) Muntanya

Maria Josep López és la directora del Servei d'Atenció Primària (SAP) Muntanya
Sílvia Alquézar
Els centres d’atenció primària del municipi han recuperat alguns dels recursos perduts amb les retallades en sanitat pública arran la crisi econòmica. Ho afirma Maria Josep López, directora del Servei d’Atenció Primària (SAP) Muntanya, del qual depenen el CAP Montcada, el CAP Les Indianes i el consultori de Can Sant Joan.
 
Quins recursos s’han restablert als ambulatoris locals?
Des de fa dos anys s’està ampliant­ la plantilla i celebrem que, per primera vegada en molt de temps,  això s’està fent en funció de les necessitats poblacionals. Per exemple, al setembre de l’any 2015 es va incorporar un metge, al gener d’aquest any un infermer –que s’encarrega de gestionar els casos més complexos dels pacients crònics– i el passat mes de juliol van arribar un auxiliar administratiu i un altre facultatiu, que ens permeten obrir de dilluns a divendres el consultori de Can Sant Joan. També hi ha prevista la incorporació d’una infermera pediàtrica al gener del 2018 per dur a terme un nou projecte que planteja la pediatria des de l’àmbit de la salut comunitària.
 
En què consistirà?
Serà un projecte innovador en què s’intenta implicar la comunitat en l’atenció dels infants, enfocada sobretot des de la prevenció de les malalties i els primers auxilis. La salut dels infants és, sobretot, preventiva. El primer problema que tractarem serà el de l’obesitat infantil. Aquest projecte s’emmarca en la nova estratègia nacional basada en la salut comunitària. 
 
Quins altres projectes tenen previst implementar en salut comunitària?
Al setembre s’ha posat en marxa el programa de prescripció social, que consisteix a receptar activitats lúdiques, socials i esportives de les entitats adherides al programa a les persones amb símptomes de depressió o aïllament. També estem treballant per iniciar uns tallers psicoeducatius, adreçats a millorar l’atenció d’aquests pacients,­ i uns tallers de malalties cardiovasculars.
 
La recuperació de les urgències nocturnes al CAP Montcada és una de les demandes històriques del municipi. Es restablirà el servei?
S’està desenvolupant el Pla Nacio­nal d’Urgències de Catalunya, que s’està fent amb la participació ciutadana. L’Institut Català de la Salut (ICS), com a proveïdor de serveis, s’adaptarà a les accions que marqui el nou pla. En l’àmbit de les urgències, vull destacar que al novembre del 2016, l’ICS va assumir el servei del 061, que fa que el metge vagi a casa a atendre la urgència. És l’atenció domiciliària continuada. A més, crec que es pot oferir una millor atenció en un CUAP, amb els recursos tècnics i humans necessaris, que en un CAP. Hem de gestionar el millor possible els recursos que tenim. 
 
Tindrem servei de ginecologia?
Estem estudiant com millorar el Servei d’Atenció Sexual i Reproductiva i la possibilitat de recuperar la figura del ginecòleg. El que sí s’ha aconseguit enguany és que a l’agost les dones no s’haguessin de desplaçar a Sant Andreu per fer el seguiment del seu embaràs, ja que el CAP Les Indianes només ha tancat a la tarda. D’altra banda, s’està canviant l’atenció a les dones, ja que el cribatge de malalties ara el fan també les llevadores. Tot i això, hi haurà alguns desplaçaments que no es podran evitar perquè els aparells només estaran als grans centres com els CUAP. 
 
Quina valoració fa d’aquestes novetats?
Estem molt contents. L’esforç organitzatiu fet en els últims dos anys ha estat molt important. Per a nosaltres,­ el municipi de Montcada és una prioritat i ara començarem a veure els resultats. 
 
En quin sentit?
En una millor atenció. Per exemple, al gener de 2018 millorarem l’assistència a domicili, sobretot a Can Sant Joan, amb molta població gran. És una prova pilot que s’està treballant amb l’Atenció Primària i Medicina Interna de la Vall d’Hebron. Aquesta unitat es va obrir el març del 2017 per facilitar els ingressos dels pacients­ crònics. S’ajudarà el metge i infermer de família per evitar les descompensacions i pre­veure si cal fer ingressos,  facilitant al pacient que pugui ser tractat sense haver de fer cues en un servei d’urgències d’hospital. La prevenció és la gran aposta de l’atenció primària. Estem canviant d’un sistema reactiu cap a un sistema proactiu.

Deixa un comentari