‘Vam tancar Lafarge perquè es va demostrar que falsificava dades ‘

L’activista eslovè Uros Macerl va explicar aquest divendres al Kursaal la seva lluita contra l’empresa cimentera ubicada a la seva població del país balcànic

La història d’Uros Macerl i l’entitat Eko Krog representa la lluita de David contra Goliat. Aquest activista mediambiental i el moviment social que va impulsar van aconseguir, després de 10 anys de reivindicacions, tancar la fàbrica que la companyia cimentera LafargeHolcim tenia ubicada a la població de Trbovlje, al centre d’Eslovènia. Macerl, acompanyat de la també activista Erika Oblak, del col·lectiu Zero Waste Slovenia, van explicar aquest divendres al Kursaal la seva experiència contra la crema de residus a cimenteres, en un acte que la Plataforma Antiincineració de Montcada va organitzar coincidint aquest any amb el centenari de l’arribada de la planta cimentera al municipi montcadenc.

Vam haver de lluitar contra un drac de molts caps, però al final vam guanyar perquè la veritat estava del nostre costat”, va dir Macerl, que va rebre el prestigiós premi ambiental de Goldman, considerat el Nobel Verd, pel seu treball en defensa del dret a respirar aire net. Des de l’entitat Eko Krog es van dur a terme nombroses accions de diferents tipus per clausurar l’empresa, que va comprar l’antiga planta de ciment ubicada al municipi eslovè el 2003. Un any més tard, va començar a utilitzar petcoke –un derivat del petroli i el carbó– com a combustible i, el 2009, va obtenir un permís per incinerar altres residus com pneumàtics d’automòbils, olis usats i plàstics. “El 2015, finalment vam aconseguir tancar la cimentera perquè vam demostrar que Lafarge havia falsificat les dades de les seves emissions de partícules contaminants amb l’objectiu d’obtenir les llicències per dur a terme l’activitat”, va dir l’activista, qui va destacar que la pressió legal és molt important, però no és suficient. Macerl i Eko Krog van potenciar una campanya i un gran moviment social contra la companyia, denunciant també la connivència de les institucions governamentals per permetre que l’activitat de Lafarge posés en perill la salut de les persones amb l’emissió de partícules cancerígenes.

Durant el torn d’intervencions del públic, moltes persones van agrair als activistes les seves paraules de suport al moviment montcadenc en defensa del tancament de la planta de LafargeHolcim a la ciutat. “La vostra experiència ens anima a seguir treballant perquè veiem que la nostra reivindicació també pot arribar a ser una realitat”, va dir Manuel Gómez, de la Plataforma Antiincineració, qui juntament amb José Luis Conejero, també de l’entitat, participaran a les jornades internacionals contra la incineració que tindran lloc a Mèxic del 22 al 26 de novembre.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari