La Deixalleria Municipal és un referent en la gestió dels residus d’aparells elèctrics i electrònics

L’equipament, ubicat al polígon de la Ferreria, recupera un 70% dels residus tractats a la Nau de Reciclatge

La Deixalleria Municipal ha esdevingut un referent en la gestió dels Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) per la seva aposta per la recuperació dels dispositius amb l’objectiu de donar-los una segona vida. L’equipament, ubicat al polígon de la Ferreria, es va presentar com un dels exemples a seguir en el marc de la 22a jornada tècnica d’intercanvi d’experiències, en la qual va participar una delegació de l’Ajuntament el passat 7 de novembre, a Sant Sadurní d’Anoia.
 
El valor afegit de la Deixalleria local rau en què no només és un punt de recollida de residus i des d’on es fa la distribució a d’altres equipaments per al seu tractament, sinó que també disposa d’una Nau de Reciclatge (NR) per a la reutilització del material dipositat i la seva posterior venda a la botiga que existeix a la mateixa instal·lació. “De vegades llancem un aparell elèctric que, amb una petita reparació, pot tornar a funcionar.
D’aquesta manera tan senzilla, contribuïm a reduir el nombre de residus i preservem el medi ambient”, explica Katia Carballo, responsable ambiental de l’equipament municipal, gestionat per l’entitat sociolaboral Andròmines des del 1998. La Deixalleria va recuperar gairebé el 70% dels residus que van passar per la NR durant el 2016, una xifra que va en augment amb l’objectiu d’incrementar la taxa de reciclatge i reutilització i reduir al màxim els materials rebuig, que tenen com a destí final els abocadors i les incineradores. “La ciutadania cada vegada està més conscienciada de la importància de reciclar”, comenta Carballo. De fet, l’equipament va registrar l’any passat un total de 31.849 entrades, entre els usuaris que porten directament els residus a la Deixalleria i els que utilitzen el servei ambulant als barris. Pel que fa al nombre de tones, n’ha gestionat 1.648, el que representa un increment del 23% respecte al 2015. 
 
Inserció laboral. A més dels beneficis en matèria mediambiental, la gestió de la Deixalleria permet la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social i també serveix perquè les persones sentenciades a realitzar treballs en favor de la comunitat puguin complir la seva pena. “L’any passat, es van beneficiar un total de 12 persones”, ha expressat Carballo. Per la seva banda, el regidor de Serveis Municipals, Jordi Sánchez (ERC), ha destacat la tasca d’aquest tipus d’empreses amb objectius sociolaborals “perquè gestionen serveis importants com la Deixalleria i, alhora, creen ocupació i fomenten la recuperació de residus”
 
Mercat d’Intercanvi. Coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, Andròmines farà la 7a edició del 18 al 26 de novembre a diferents barris. 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari