L’AV de Can Sant Joan torna a presentar un nou contenciós contra la cimentera

L’entitat reclama fer efectives les resolucions judicials del TSJC

Albert Calduch, al centre de la imatge, acompanyat de José Luis Conejero i Manolo Gómez, membres de l'AV de Can Sant Joan
Pilar Abián
Calduch, al centre de la imatge, amb dos representants de la Plataforma Antiincineració, José Luis Conejero i Manolo Gómez

L'AV de Can Sant Joan ha tornat a presentar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un contenciós administratiu contra el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i Lafarge entenent que s'han incomplert les resolucions judicials dictades tant pel TSJC com pel Tribunal Suprem, que anul·len l'autorització ambiental concedida pel govern autonòmic a l'empresa l'any 2010. L'entitat veïnal reclama que es facin efectives les sentències i que es paralitzi l'activitat de la cimentera, tant l'extractiva com la crema de residus. Així ho ha anunciat l'advocat de l'AV i expert en qüestions mediambientals, Albert Calduch, tot denunciant que, lluny de complir amb les resolucions judicials, la Generalitat ha concedit dues noves llicències a Lafarge, la primera al mes de juny, que ja ha estat recorreguda, i la segona, el passat mes de gener, que l'entitat també pensa recórrer.

"La Generalitat està intentant saltar-se el compliment de llei per la via administrativa i pretén fer-nos creure que només canviant la data de la publicació de l'autorització, ja n'hi ha prou, com si el que han dit els tribunals no comptés", ha assegurat Calduch tot afegint que l'administració està fent el possible per beneficiar l'empresa. Com a exemple d'aquesta afirmació, el lletrat denuncia que l'estudi d'impacte ambiental fet per Lafarge està obsolet, ja que data del 2008, i s'ha presentat fragmentat, valorant els processos de la indústria per separat. "Aquest estudi té com a finalitat veure si una activitat potencialment contaminant és compatible amb la salut dels veïns i amb la protecció del medi ambient i això implica una acurada revisió tècnica d’experts que valorin si cadascuna de les activitats que es fan en el complex són viables; Lafarge està analitzant els seus processos per separat i amb valoracions de fa 10 anys i això és fer trampes", ha criticat Calduch.

L'AV és optimista quant a què el TSJC resolgui a favor seu i ordeni la paralització de l'activitat de la cimentera entenent que no és compatible amb un municipi ubicat en una zona de protecció especial. L'entitat és especialment crítica amb la crema de residus a Lafarge i rebutja fer servir el terme valorització en considerar que és un eufemisme per no parlar d'incineració. L'advocat de l'AV també assegura que Lafarge "és de les poques empreses de Catalunya i de tot Espanya que no s’ha adaptat a la llei 3/98 que obligava a totes les activitats a dir que són compatibles amb el medi ambient".

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari