Veïns i administracions continuen sense arribar a cap acord sobre el futur del Bosc d’en Vilaró

L’última trobada de la Mesa Cívica es va fer el dia 10, a Badalona, amb participació de les administracions i representants veïnals

La Mesa Cívica es va reunir el 10 de gener per primera vegada a Badalona
Premsa Ajuntament
La urbanització del Bosc d'en Vilaró es troba a la Vallençana
Vista parcial de la urbanització, ubicada entre Montcada i Reixac i Badalona
Imatge parcial del Bosc d'en Vilaró on hi ha 206 habitatges construïts
La urbanització del Bosc d'en Vilaró es troba en sòl forestal a la serralada de Marina, a cavall entre Montcada i Badalona
La urbanització del Bosc d'en Vilaró està ubicada al bell mig de la Serralada de Marina

Sis mesos després de la creació de la Mesa Cívica del Bosc d’en Vilaró, formada per veïns, polítics i tècnics, encara no hi ha cap proposta consensuada sobre el futur de la urbanització, construïda en els darrers 50 anys en sòl forestal, a la serralada de Marina. El 10 de gener es va fer la tercera reunió de la Mesa –aquesta vegada a Badalona, després que les dues primeres es fessin a Montcada– i segueix sense haver punts d’acord entre les administracions i l’AV. La Generalitat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) insisteixen que la urbanització no es pot legalitzar i que els 200 habitages que hi ha al sector s’han d’enderrocar per restituir l’espai com a zona forestal, per això proposen fer-ne una extinció diferida en el termini de 35 a 40 anys.
Els veïns, però, es neguen a acceptar aquesta possibilitat i plantegen diferents propostes que, de moment, no han rebut resposta. La primera passa per fer una moratòria de 75 anys i que, finalitzat aquest període, el govern de torn decideixi què fer al respecte; la segona, que el nou Pla Territorial d’Urbanisme incorpori una solució per regularitzar el sector i la tercera, traslladar la qualificació de sòl forestal de les seves parcel·les a altres solars del municipi. “Els propietaris compraríem terrenys que després cediríem a l’Ajuntament a canvi de conservar les nostres cases”, ha explicat la presidenta de l’AV, Rosa García. La representant veïnal assegura que els afectats estan disposats a lluitar fins al final per mantenir les seves llars i recórrer, si escau, a les màximes instàncies judicials.
A l’espera de trobar una solució consensuada, l’advocat de l’entitat veïnal també ha propostat qualificar Bosc d’en Vilaró “fora d’ordenació”, una figura que, segons el lletrat està recollida al Pla Especial Serralada de Marina i permetria als veïns realitzar actuacions de manteniment d’urgència ja que actualment no en poden fer cap.

Escenari complicat

El director del servei d’Urbanisme de l’AMB, Josep Maria Carreras, va insistir durant la reunió de la Mesa Cívica que la legalització de la urbanització no és possible. “La llei aboca aquest tipus d’urbanitzacions a l’extinció”, va afirmar. El director general de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat de Catalunya, Agustí Serra també va recordar que “el Bosc d’en Vilaró està ubicada en un sòl no urbanitzable de màxima protecció i això implica estar en la pitjor situació d’incompliment urbanístic”. No obstant això, les administracions estan disposades a seguir treballant per donar resposta a les propostes dels veïns i intentar trobar una fòrmula consensuada amb els afectats ja que aquest cas marcarà la línia a seguir amb la resta d’urbanitzacions de Catalunya construïdes en zona forestal.

Oportunitat única

Malgrat que la Mesa Cívica encara no hagi trobat punts d’acord, el president de l’Àrea Territorial de l’Ajuntament, Jordi Sánchez (ERC), considera que és molt important mantenir la línia de treball iniciada. “Tenim l’oportunitat de poder dialogar directament amb les màximes autoritats urbanístiques de Catalunya, que estan molt preocupades per a aquesta situació”, opina l’edil. A la trobada del 10 de gener –a la que van assistir representants de la Generalitat, de l’AMB, la Diputació de Barcelona, el Parc de la Serralada de Marina, els ajuntaments de Montcada i Reixac i Badalona, els portaveus dels grups municipals i l’AV– també es va decidir convocar reunions tècniques entre les administracions supramunicipals en què podran participar els tècnics i juristes que representin l’entitat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari