L’Ajuntament actua contra Lafarge per contaminació acústica

El consistori trasllada a la Generalitat la seva preocupació per l’impacte que té la cimentera en la població

L'AV de Can Sant Joan ha denunciat aquest matí un nou episodi de soroll per part de Lafarge
José Luis Conejero

L'Ajuntament ha sancionat Lafarge amb una multa de 901 euros per haver superat els límits de soroll en una inspecció de mesures que va realitzar la Diputació de Barcelona l’any 2015 a petició del propi consistori. Així mateix, la corporació local ha obert un expedient de disciplina urbanística a la cimentera per haver ampliat el laboratori en una zona destinada a aparcament sense el permís municipal pertinent, segons es desprèn de l’informe realitzat per una entitat ambiental de control que va fer inspeccions a la factoria entre els mesos de maig i juny de l’any passat.

La notícia, que avui ha donat a conèixer l’Ajuntament, ha estat celebrada per l’AV de Can Sant Joan que aquest mateix matí, al voltant de les 7.50h, denunciava a través d'un video a les xarxes socials un nou episodi de soroll que ha estat posat en coneixement del consistori, tot i que quan s'ha volgut constatar la queixa, aquest ja havia cessat, segons els veïns. "Ens alegrem que es comencin a imposar sancions contra una fàbrica que té un menyspreu evident contra el veïnat; hauria de prendre consciència de les molèsties que causa", ha dit el president de l’entitat, José Luis Conejero, tot recordant que la queixa pel soroll que emet l’empresa és reiterada al barri. El representant de l’AV també veu oportú que s’obri un expedient contra la fàbrica si ha fet obres sense comunicar-ho al consistori. "Pel fet de ser una multinacional, Lafarge no pot creure que té patent de cors, ha de demanar autorització com qualsevol altre veí", opina Conejero.

 

Demanda a la Generalitat

D’altra banda, l’Ajuntament ha exigit a la Generalitat el màxim control sobre la cimentera en una reunió amb un equip tècnic de la Direcció General de Qualitat Ambiental, amb qui recentment s'han reunit l'alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), i el regidor de Medi Ambient, José Domínguez (Círculo). L'objectiu de la trobada era rebre informació de primera mà sobre l'activitat de la factoria, si està fent servir residus autoritzats en el procés de producció, si està complint amb la legislació o bé, se l'ha sancionat per cometre alguna irregularitat. "Els darrers episodis d'emissions de pols que s'han produït a Can Sant Joan i la resposta que dóna Lafarge respecte l'activitat a la pedrera de l'empresa, que no ens convenç, ens va motivar a demanar la reunió amb la Generalitat", ha explicat l'alcaldessa.

Des de la Direcció General de Qualitat Ambiental es va assegurar al consistori que es fan controls integrals i sectorials de forma regular i que l'emmagatzematge del clínquer a Lafarge, producte que s'utilitza en la fabricació del ciment, es fa de forma correcta. "Ens preocupa que una possible irregularitat repercuteixi en la qualitat de l'aire, en aquests moments en què des de l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona s'estan abocant esforços per tal de millorar-la, nosaltres també tenim la responsabilitat de controlar els focus d'emissions", ha indicat el regidor de Medi Ambient, Pepe Domínguez (Círculo). Com a resposta a aquest neguit, la Direcció General ha enviat a l'Ajuntament una proposta de resolució de condicions de les emissions a l'atmosfera de l'activitat de la pedrera de pissarra, per tal de minimitzar les emissions que poden generar la circulació de vehicles o les operacions de càrrega i descàrrega, entre d'altres.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari