Joan Coscubiela critica la política de blocs enfrontats i aposta per construir ‘l’espai de l’equidistància’

El líder sindical i exdiputat de CSQP presenta a Montcada el llibre ‘Empantanados’ sobre la situació de Catalunya

D'esquerra a dreta, Jessica Segovia, Joan Coscubiela i David Velasco
Laura Grau

Una quarantena de persones va assistir a la presentació del llibre 'Empantanados', de Joan Coscubiela, que es va fer ahir la tarda a la Casa de la Vila, organitzada per ICV de Montcada. L'exsecretari general de CCOO i exdiputat de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) exposa en aquest volum la seva visió sobre el procés sobiranista des de la perspectiva de l'equidistància, "que no la indiferència", va remarcar durant la conversa que va mantenir amb el periodista David Velasco. Tots dos van ser presentats per la coordinadora local de la coalició rogiverda, Jessica Segovia.

Per a Coscubiela, per entendre la situació actual cal remuntar-se al govern d'Aznar i la seva visió "centralista i uniforme" de l'estat espanyol que va donar peu a una mutació de la Constitució per mitjà de canvis legislatius i a una colonització ideològica del Tribunal Constitucional. Posteriorment, la reforma de l'Estatut es va convertir en un camp de joc entre dos visions de l'estat radicalment diferents, tensió que va culminar amb l'esclat de la crisi econòmica, que va generar la por de les classes mitjanes catalanes de perdre el seu estatus. "En lloc d'atribuir la crisi al capitalisme financer i la manca de contrapesos, argument que sempre hem defensat les esquerres, aquest sector de la població va optar pel conflicte identitari com a explicació dels seus mals, amb el perill que això comporta". Aquesta és la principal tesi del llibre de Coscubiela escrit en 7 setmanes i utilitzant com a mètode el dubte "com a element imprescindible en política i antídot contra el sectarisme"

Coscubiela també va criticar la banalització del llenguatge polític –"expressió del deteriorament de la democràcia"– i va defensar la necessitat de trencar la dicotomia entre unionistes i independentistes i construir l'espai de l'equidistància, "entenent que no es tracta de ser indiferents, sinó de ser bel·ligerants, tant amb la DUI i la República low cost com amb l'actitud del PP i l'empresonament de líders socials i polítics". Tot i ser una posició incòmoda, el líder sindical considera que cal defensar-la amb valentia i articular-la amb propostes concretes "si les forces d'esquerres volem tenir alguna possibilitat a les pròximes eleccions municipals". 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari