Matinal en defensa de la recuperació dels serveis sanitaris afectats per les retallades pressupostàries

Hi han participat l’alcaldessa, un representant de Marea Blanca i el portaveu de la Taula per la salut

La matinal ha acabat amb una batucada reivindicativa a càrrec dels músics de la Colla de Drac i Diables de Can Sant Joan
Pilar Abián
L'alcaldessa, amb Gabi Ruiz, a l'esquerra de la imatge, i Toni Barberà
L'acte s'ha fet a la plaça Lluís Companys

'No ens podem resignar, hem de lluitar per recuperar la qualitat del servei sanitari que han pres amb les retallades'. Aquest és el missatge que el metge i activista de Marea Blanca, Toni Barberà, ha donat als assistents a la Jornada en defensa de la sanitat pública organitzada aquest dissabte per la Favmir i la Taula per la Salut a Montcada. A l'acte, que s'ha fet al matí a la plaça Lluís Companys, també han intervingut l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), i el coordinador de la Taula per la Salut, Gabi Moreno.

Barberà ha fet una extensa explicació sobre les causes que han provocat els dèficits que té la sanitat pública després d'anys de retallades pressupostàries motivades, segons ha dit, per una visió mercantilista de la salut, un dret universal i constitucional. “Com pitjor estigui la sanitat pública, millor per a la privada, més negoci fa”, ha criticat. L'activista ha assegurat que Espanya i Catalunya estan a la cua d'Europa en inversió sanitària i que, tot plegat, respon a una qüestió de voluntat política: “Els diners hi són, però són els governs els que decideixen a què els destinen i els gasten en coses que no són tan necessàries com la sanitat i l'educació públiques”. Barberà considera que la ciutadania té la responsabilitat de no deixar-se endur per la por, la resignació i la autoinculpació i ha de prendre consciència que, prenent partit, pot contribuir a capgirar la situació. “Hem d'anar junts en defensa dels nostres drets perquè, gràcies a la lluita de col·lectius com Marea Blanca, s'han aconseguit frenar projectes de privatitzacions d'hospitals”, ha assegurat, tot afegint “no estem demanant res gratis, tant els serveis com les pensions, les paguem a través del nostre treball i dels impostos”. L'activista també ha destacat la gran tasca professional que està fent el personal sanitari per mantenir el sistema públic, malgrat la precarietat i la pressió assistencial.

 

Demandes locals

En el seu torn, Campos ha parlat de la necessitat que hi hagi aviat un govern autonòmic al qual el municipi pugui reclamar millores sanitàries. “Hem creat una Comissió amb representants de tots els partits i de les entitats amb la voluntat de fer actuacions però necessitem uns interlocutors que fins ara no hem tingut”, ha explicat l'edil. No obstant això, l'alcaldessa ha anunciat que en breu l'Ajuntament signarà un conveni amb l'ICS per fer programes de prevenció a la localitat en col·laboració amb els CAP en àmbits com la lluita contra el càncer o l'obesitat infantil. Campos també ha assenyalat que, entre els principals objectius de la Comissió, hi ha “lluitar i batallar per aconseguir que Montcada i Reixac tingui un Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP)”.

Gabi Ruiz, en representació de la Taula per la Salut de Montcada, ha tancat el torn de parlaments reclamant als governs que garanteixin la salut com un dret universal per a totes les persones i denunciant les principals mancances sanitàries que té el municipi. “No només no tenim urgències nocturnes, el servei d'ambulàncies també s'ha retallat, als CAP locals no hi ha Ginecologia i al del centre, tampoc no hi ha Pediatria i, a sobre, ara tampoc obren les farmàcies de nit”, ha lamentat.

Ruiz ha animat la ciutadania a afegir-se a la campanya de signatures que està duent a terme la Taula per presentar-les al Parlament i a la qual s'han afegit fins ara més de 500 persones. L'acte ha acabat amb una batucada reivindicativa a càrrec del grup de músics de la Colla de Drac i Diables de Can Sant Joan.

 

Deixa un comentari