Fabian Mohedano alerta sobre la necessitat d’equiparar l’horari del país amb el de la resta d’Europa

Segons un dels impulsors del Pacte per la Reforma Horària, cal canviar els hàbits per una qüestió de salut

Mohedano, al centre de la imatge, acompanyat de la regidora d'ERC Montse Ribera i de Neus Vinyals, membre del partit
Pilar Abián

Fabian Mohedano, exdiputat de Junts pel sí i un dels impulsors del Pacte per a la Reforma Horària signat pel Parlament de Catalunya, va instar ahir el govern municipal a treballar per aconseguir un pacte del temps a Montcada i Reixac, seguint l’exemple d’altres ciutats com Barcelona o Sant Cugat. Aquest projecte pretén sensibilitzar la població perquè els horaris comercials i d’activitats de cada localitat s’adeqüin als que es fan a altres països europeus on es dina i se sopa més d’hora per garantir més hores de descans.

Mohedano va ser convidat per Esquerra a fer una xerrada a la Casa de la Vila en què va explicar la tasca feta des del 2014 per un grup d’experts i professionals de diferents àmbits al voltant de la Reforma Horària. El ponent va explicar l’evolució dels horaris, tant a Catalunya, com a la resta d’Espanya, des de l’època franquista fins a l’actualitat. Durant els anys 60, es van incentivar la pluriocupació laboral i les hores extres, allargant les jornades de treball en comparació a la resta d’Europa, fet que va endarrerir els horaris dels àpats tot ampliant les franges d’obertura comercials. Segons Mohedano, la situació s’ha agreujat progressivament en les darreres dècades a causa, entre d’altres factors, a les programacions televisives que acaben més enllà de la mitjana.

“La reforma horària és absolutament necessària si volem incidir en la salut de la ciutadania; anar a dormir tard, amb la panxa plena i no descansar les hores necessàries és una font constatada de malalties”, va dir el ponent. D'altra banda, les llargues jornades laborals també influeixen negativament en la conciliació de la feina amb la vida social i familiar, especialment en el cas de les dones.

 

Adéu al canvi d’hora

Una de les mesures que en breu s’aplicaran, segons va explicar Mohedano, serà la supressió del canvi d’hora entre l’estiu i l’hivern perquè el Parlament europeu està decidit a suprimir-la. Si Espanya continuarà amb l’hora de França i Berlin o bé amb la de Londres, encara és una qüestió a decidir. Mohedano és més partidari d’estar associats a la banda dels països mediterranis, no obstant això, creu que aquesta decisió no implicarà cap canvi substancial i que el que realment cal fer és anar modificant progressivament els hàbits de la població per equipara-los als de la resta de països europeus. Per això és necessari flexibilitzar els horaris laborals, promoure el teletreball, facilitar que els estudiants i els empleats puguin dinar als centres entre les 12 i les 14h, com a molt tard, i avançar l’horari de tancament dels comerços i de les activitats lúdiques i esportives que s’oferten, entre d’altres qüestions. “Hi ha municipis que ja estan treballant en aquest sentit per fer un pacte del temps d’àmbit local i començar a conscienciar la seva població sobre els beneficis d’ajustar els horaris a la resta d’Europa”, va dir Mohedano animant a ERC, com a membre del govern, a impulsar aquesta iniciativa a Montcada i Reixac i a donar exemple des de l’Ajuntament.

El ponent va reconèixer que serà difícil legislar sobre aquesta qüestió perquè hi ha molts interessos en joc, per això considera molt necessàries les campanyes de conscienciació. “Cap país funciona com el nostre, tots organitzen els seus horaris en funció de les hores de sol perquè està demostrat que és el més productiu i saludable”, va concloure.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari