L’AV explica els processos judicials endegats contra Lafarge-Holcim

L’advocat de l’entitat, Albert Calduch, informa dels dos contenciosos en marxa al Kursaal

L'advocat Albert Calduch, esquerra, amb el president de l'AV de Can Sant Joan, José Luis Conejero, durant l'acte informatiu al Kursaal
Sílvia Alquézar
L’AV Can Sant Joan va organitzar ahir un acte al Kursaal per informar dels casos que té oberts contra l’empresa Lafarge-Holcim, que l’estiu del 2010 va començar la valorització de residus, una pràctica que els ecologistes rebutgen en considerar que es tracta d’una incineració encoberta de deixalles contaminants.
 
L’advocat de l’entitat veïnal, Albert Calduch, va parlar de les causes obertes en l’actualitat i els dos contenciosos que va guanyar l’entitat anteriorment relacionats amb l’autorització ambiental que la Generalitat va atorgar a la cimentera, que va ser refusada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i el Tribunal Suprem al·legant un defecte de forma, ja que la presentació de l’estudi ambiental per part de Lafarge tenia la mateixa data que la resolució del Departament de Medi Ambient. “Abans d’autoritzar una activitat s’han analitzar els informes i aquí va quedar demostrat que no van tenir temps material per fer-ho”, va manifestar l’advocat. 
 
Pel que fa als processos actuals, l’AV té en marxa un contenciós contra la Generalitat en considerar que la nova autorització ambiental atorgada a Lafarge no és vàlida ja que es basa en uns estudis del 2006 que no s’ajusten a la realitat actual. “El control de l’administració sobre l’activitat de la cimentera és estèril perquè anteposa l’interès de la gestió dels residus per davant de l’interès general”, va argumentar Calduch, qui va denunciar que Lafarge també té caducada la llicència d’activitats. “L’últim moviment de la Generalitat per resoldre aquest tema és aplicar una normativa de fa molts anys perquè l’empresa incorpori millores tècniques”, va dir el jurista.
 
L’associació de Can Sant Joan, que forma part de la Plataforma Antiincineració de Montcada, també té interposada una denúncia per la via penal contra la cimentera per contaminació acústica, que es troba en la fase d’instrucció al Jutjat de Cerdanyola. “El jutge ha encarregat a un perit judicial que corrobori si els arguments que presenta Lafarge són certs”, va dir Calduch, en referència al recurs que ha presentat l’empresa sobre el mapa acústic elaborat per l’Ajuntament, on es considera que els carrers Bifurcació i Mina són zones habitables, mentre que Lafarge defensa que és un sector industrial amb algun habitatge, proposant que a la nit el límit de decibels permesos passi de 45 a 60.  “Si podem demostrar la contaminació acústica que genera Lafarge, tenim moltes possibilitats de tancar la planta”, va comentar, qui va felicitar l’AV per la seva perseverància en la lluita contra la cimentera, tenint en compte que és la segona multinacional del sector més important del món. 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari