Empreses i entitats locals aposten per l’economia social i sostenible

El consistori participa a la Taula intermunicipal que impulsa aquest model

Gemma Ruiz i Eli Montero són dues de les sòcies de La Perifèrica, una entitat montcadenca dedicada a la cuina social, la coordinació de processos comunitaris i el foment de l’ESS
Pilar Abián

Vincular l’economia al bé comú i a conceptes com la solidaritat i la sostenibilitat, en contraposició al que promou el sistema capitalista, és perfectament possible. Ben a prop tenim exemples d’entitats, empreses i cooperatives que responen al model d’Economia Social i Solidària (ESS) tot compartint una mateixa escala de valors on les persones i l’interès col·lectiu estan per sobre del lucre, la gestió es fa de manera democràtica i hi ha un ferm compromís amb el medi natural, social i territorial on s’ubiquen.
Malgrat no ser majoritària, l’ESS ha guanyat terreny en el últims anys, tant qualitativament com quantitativament. Tant és així que els ajuntaments de Montcada i Reixac, Ripollet, Cerdanyola i Barberà han endegat un projecte conjunt per promoure aquest tipus d’economia a través d’una Taula intermunicipal en què també hi haurà representades associacions, empreses d’inserció i centres especials de treball.
Camí recorregut. El projecte, amb el nom d’Esstem treballant va néixer al 2016 amb el suport de la Diputació. El primer pas ha estat fer una diagnosi sobre la presència de l’ESS als municipis participants per tenir un cens actualitzat del nombre d’entitats i empreses que responen a aquest perfil. En el cas de Montcada, s’han comptabilitzat una trentena d’activitats de les quals les més representatives són: Andròmines, la Fundació Engrunes, la cooperativa Onlimitec, l’associació La Perifèrica, el Grup d’enterrament de Can Sant Joan i la xarxa d’intercanvi Xic de Can Cuiàs.
Amb la diagnosi feta, s’ha fixat un seguit d’actuacions encaminades a definir polítiques de desenvolupament econòmic des d’una vessant més responsable, participativa i cooperativa. Aquest treball s’està fent de forma coordinada entre tots els ajuntaments i col·lectius que participen a la Taula intermunicipal que es vol constituir oficialment aquest mes de juny. “Serà la primera d’aquestes característiques a Catalunya” ha indicat Xavi Llobet, el tècnic que fins a mitjan de maig ha coordinat el projecte al municipi des del departament de Promoció Econòmica i Ocupació.

Conscienciació i formació

Des d’inici d’any, tècnics i polítics de les localitats implicades estan participant en tallers formatius sobre què és l’ESS. També s’estan fent cursos adreçats a emprenedors amb idees de negoci que aportin solucions a necessitats socials i a gestories i assessories, perquè tinguin informació i eines per acompanyar els clients potencials que optin per aquests tipus de societats.
“Encara ens trobem en una fase embrionària del projecte, en què sobretot estem fent una feina més aviat interna perquè apostar per l’ESS implica una forma diferent de treballar des de la pròpia administració”, explica el regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Óscar Gil (ICV-EUiA). L’Ajuntament fa temps que treballa amb empreses d’inserció, com ara Andròmines i Engrunes. Ara l’objectiu és crear xarxa i que entitats i cooperatives col·laborin entre elles contribuint a estendre el concepte de l’economia del bé comú. “És el model que dona millor resposta a les necessitats socials reals i garanteix un repartiment més equitatiu de la riquesa”, opina l’edil.

Deixa un comentari