Exemples viables d’autoocupació

L’entitat La Perifèrica, dedicada a la cuina social, la coordinació de processos comunitaris, i la cooperativa Onlimitec, que ofereix serveis informàtics, segueixen el model d’economia social i solidària

Alejandro Ortiz, de 32 anys i veí de Can Cuiàs és soci fundador de la cooperativa Onlimitec dedicada a serveis informàtics
Onilimitec

Gemma Ruiz i Eli Montero són dues de les sòcies de La Perifèrica, una entitat montcadenca dedicada a la cuina social, la coordinació de processos comunitaris i el foment de l’ESS. Actualment gestiona el bar del Casal de la Mina a través d’un programa de formació i inserció de joves. “A banda d’ensenyar-los un ofici, també treballem aspectes com la relació intergeneracional i intercultural amb els usuaris del Casal de la gent gran”, explica Ruiz. Els projectes que està duent a terme La Perifèrica –formació, assessorament, recerca, càterings…– han servit per autoocupar quatre dels seus associats. “Ens permet tenir una feina digna i gestionar-nos d’una manera igualitària, ningú no és més que l’altre dins de l’entitat”, assenyala Montero.
La cooperativa Onlimitec també segueix el model d’economia social i solidària. Es va posar en marxa fa un any amb l’acompanyament de Promoció Econòmica i es dedica als serveis informàtics. “Som tres socis i tots tres tenim alguna discapacitat física, però això no és cap impediment per desenvolupar la nostra feina per a la qual estem plenament capacitats”, explica Alejandro Ortiz, de 32 anys i veí de Can Cuiàs. Onlimitec ofereix consultoria, assessoria, suport a l’usuari… “Tot – afegeix– a través d’Internet, el que ens permet treballar des de casa i evitar desplaçaments”. La creació de la cooperativa ha estat una via d’ocupació per als seus fundadors després d’experiències poc satisfactòries en el camp de l’empresa privada. “De vegades tens la sensació que et contracten no per la teva vàlua, sinó per la subvenció que reben”, lamenta Ortiz.
Dues de les entitats d’inserció laboral més representatives del municipi són Andròmines i la Fundació Engrunes. La primera va néixer fa 25 anys i gestiona la Deixalleria Municipal, al polígon de la Ferreria. Al llarg del seu recorregut, ha treballat amb prop de 12.000 persones en els àmbits de la inserció i la formació. “Nosaltres no ens plantegem cap altre model que no sigui el d’una economia on tothom surti beneficiat”, explica la directora de projectes, Núria Sau, qui es mostra molt confiada en el futur de l’ESS: “Abans només érem quatre empreses i ara cada cop hi ha més gent que creu en aquest model”. Pel que fa a la Fundació Engrunes, que té la seva seu al polígon Coll de Montcada des del 2006, es dedica a la  inserció sociolaboral de persones amb especials dificultats i actualment compta amb una plantilla de 140 treballadors.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari