La Plataforma Antiincineració, present a la 8a Trobada de la Coordinadora estatal contra la crema de residus

Les jornades s’han fet els dies 12 i 13 d’octubre a Ponferrada (Lleó)

Membres de la delegació de la Plataforma Antiincineració participant a les jornades
Plataforma Antiincineració

Una delegació local formada per 13 persones, entre les quals el regidor de Medi Ambient del consistori, José Domínguez (Círculo Montcada), i l’advocat de la Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac, Albert Calduch, han participat al VIIIè Encontre de la Coordinadora Estatal contra la crema de residus a incineradores i cimenteres que s’ha fet a Ponferrada (Lleó). Segons ha explicat el president de l’AV Can Sant Joan i portaveu de la Plataforma montcadenca, José Luis Conejero, l’experiència ha estat molt enriquidora: “Cada vegada som més els col·lectius que participem en aquestes trobades i això ens dona forces i ens anima a continuar la nostra lluita contra la incineració”.

La Plataforma local va ser una de les cinc que al 2009 va fundar la Coordinadora estatal juntament amb Bierzo Aire Limpio, Ecologistas en Acción, Toledo Aire limpio i Aire Net, de Sant Feliu de Llobregat. Avui dia ja n’hi ha més d’una trentena de col·lectius afegits. En la vuitena trobada estatal, organitzada per Bierzo Aire Limpio, han participat científics experts en incineració, metges, advocats i tècnics de diferents administracions.

Després de dues jornades de treball en què s’han fet ponències, taules rodones i reunions en equip, la Coordinadora ha redactat un comunicat en què reafirma en el seu rebuig a la incineració i a la coincineració de residus entenent que és perjudicial per a la salut de les persones i el medi ambient i econòmicament insostenible”. L’escrit també afegeix que la crema de deixalles contribueix al canvi climàtic "és una font d’energia bruta i ineficient a més d’una estafa" i ho argumenta dient que els suposats beneficis econòmics de la incineració “són clarament deficitaris per a l’Estat i la societat, si tenim en compte els costos ambientals i socials derivats de contaminació que genera”.

La Coordinadora assenyala especialment la crema de residus a cimenteres com un perill per a la salut i, d’acord amb dos estudis recents –un dels quals de l’Institut de Salut Pública Carles III (Madrid)– assegura que la mortalitat per càncer és més elevada als municipis situats en un radi de 5 quilòmetres al voltant d’aquest tipus d’indústries. Per aquest motiu, el col·lectiu exigeix a les administracions que prohibexin aquesta pràctica i desenvolupin alternatives per produir energies netes i gestionar els residus basades en la reducció, la reutilització i el reciclatge. La Coordinadora acaba el seu manifest instant les autoritats locals a apostar pel residu 0 com a única estratègia i fent una crida a la ciutadania perquè faci un consum responsable, defugint dels materials d’un sol ús, i es mobilitzi en contra dels projectes que atemptin contra la salut tot castigant els partits que els promoguin.

 

Oposició al projecte de Barcelona

D’altra banda, la Plataforma Antiincineració local s’ha afegit al manifest signat per entitats veïnals i ecologistes de Barcelona en contra al fet que l'electricitat generada a la incineradora del Besòs sigui comercialitzada per l'Ajuntament barceloní com si fos renovable. "Cap kilowatt obtingut de la crema dels residus hauria de ser comercialitzat per una empresa municipal com Barcelona Energia; es tracta d'una injustícia ambiental per als barris populars del Besòs, Sant Adrià, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac, que pateixen molt directament la contaminació química i els riscos per la salut comunitària d'una incineradora que crema residus potencialment reciclables", assenyala l’escrit. Fonts municipals, però, insisteixen que Barcelona Energia és una comercialitzadora d'energia elèctrica que compra energia 100% renovable i neta, "certificada pel Ministeri d'Indústria", igual que fan la resta de comercialitzadors que subministren energia renovable.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari