Massimo Piras: ‘L’economia circular suposa una revolució a nivell cultural, jurídic i industrial’

El portaveu del moviment italià Residu Zero va fer una xerrada aquest divendres al Kursaal

Massimo Piras durant la seva intervenció aquest divendres al Kursaal
Sílvia Alquézar

La Plataforma Antiincineració de Montcada va convidar aquest divendres al Kursaal l’activista italià Massimo Piras, portaveu del moviment Residu Zero i per una Economia Circular. La plataforma, formada per més de 150 entitats, va presentar el 2013 al Parlament italià un projecte de llei d’iniciativa popular per promoure la reutilització, el reciclatge i la recuperació de les deixalles, amb l’aval de més de 80.000 signatures, Una de les fites assolides pel col·lectiu és que el Tribunal Administratiu de la regió italiana del Lazio va acceptar a tràmit un recurs legal contra el Pla de Gestió de residus del govern italià, que preveu la construcció de vuit noves plantes inicineradores i l’actualització de les 40 existents.

 

El cas ha arribat fins al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que es preveu que es pronunciï el 2019. Si la UE accepta la moció per derogar la llei que defensa la incineració, la victòria tindrà un gran valor simbòlic i legal, ja que obriria la porta a la seva aplicació immediata a tots els països europeus , va dir Piras, qui va fer una crida a la creació d’una xarxa europea en defensa de les polítiques de les tres erres i una veritable economia circular. “El nou model suposa una revolució cultural, jurídica i industrial. Cal redissenyar els productes, fer noves lleis i canviar els models de consum”, va comentar l’activista, qui va parlar de la necessitat d’eliminar l’ús dels plàstics, implementar energies renovables i ampliar els centres de recollida de materials perquè puguin ser recuperats i venuts de nou. El moviment Residu Zero té en marxa una campanya de crowdfunding per recollir aportacions econòmiques per sufragar els seus projectes.

 

La xerrada al Kursaal s’ha emmarcat en el programa d’activitats prèvies a la celebració del 5è Fòrum d’Economia Circular-Residu Zero, que s’ha fet aquest dissabte a Barcelona impulsat per les associacions i ajuntaments que promouen l’Estratègia Catalana Residu Zero. Josep Muné, de l’associació ecologista CEPA, va destacar la importància de conèixer la iniciativa italiana “perquè pot suposar un canvi radical en les polítiques i les normatives de totes les regions europees” i va animar el moviment nascut a Catalunya a sumar-se i donar-li suport “perquè és un problema de tot el territori europeu”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari