Llum verda a l’aprovació inicial de la modificació del Reglament de Participació Ciutadana

Els principals canvis estan relacionats amb la participació de la ciutadania i les entitats als plens municipals

El Ple de l'Ajuntament es va reunir aquest dijous en la sessió ordinària de novembre
Sílvia Alquézar

El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest dijous a la Casa de la Vila, va donar llum verda a l’aprovació inicial de la modificació del reglament de Participació Ciutadana, amb els vots a favor de l’equip de govern –ICV-EUiA, ERC i Círculo–, el PSC i el PDeCAT. Per la seva banda, Cs, la CUP i el PP es van abstenir i la regidora de Círculo a l’oposició, Ana Ballesta, va votar en contra.

 

La regidora de Ciutadania, Mónica Martínez (ICV-EUiA), va explicar les principals novetats que presenta el nou document, basat en un model marc de la Diputació de Barcelona. L’edil va definir el reglament com “una eina per millorar la qualitat democràtica de la ciutat” i va destacar alguns dels canvis més significatius, com l’eliminació dels Consells Ciutadans i la figura del Defensor Local de la Ciutadania, un servei que queda cobert amb l’acord que l’Ajuntament té amb el Síndic de Greuges. Durant el procés participatiu per reelaborar el document, Martínez va comentar que es va plantejar la possibilitat de suprimir els regidors de barri “perquè està tenint un funcionament desigual, però finalment es va valorar mantenir la figura perquè apropa la ciutadania a la participació”.

 

Altres modificacions destacades fan referència a la participació de la ciutadania i entitats als plens municipals, recollides a l’article 23 del reglament. El nou text recull la possibilitat de la seva intervenció en els punts on estiguin implicats, sempre i quan s’hagi sol·licitat per escrit a l’Alcaldia amb una antelació mínima de 48 hores abans de la sessió plenària. La intervenció oral es realitzarà mitjançant una única persona representant i durant el temps assenyalat per l’alcalde o alcaldessa, i amb anterioritat al debat i la votació de la proposta. El nou reglament també contempla que es puguin fer preguntes al Ple sobre temes no incloses en l’ordre del dia, però s’haurà de presentar una sol·licitud per escrit amb una antelació mínima de 48 hores. D’altra banda, les entitats del municipi podran demanar una reserva per assistir al Ple, de com a màxim dues persones per associació, mitjançant una instància presentada amb una antelació mínima de 24 hores abans de l’inici de la sessió.

 

En el torn d’intervencions de l’oposició, les veus més crítiques amb el document van ser les de la CUP, el PP i Ballesta. El PDeCAT va votar a favor, però el seu portaveu, Joan Carles Paredes, va apuntar la necessitat de fomentar la participació. “El reglament ha d’existir, però creiem que no cal limitar i posar uns terminis perquè va en detriment de la participació”. D’altra banda, el portaveu cupaire, Josep Galván, va manifestar que la seva formació no se sent identificada amb “una participació que queda reglada a una via merament informàtica i altament burocratitzada per la institució”, remarcant que per a la CUP la participació és la inclusió de la ciutadania dins de la institució. Per la seva banda, la portaveu del PP, Eva García, va argumentar la seva abstenció “no tant pels canvis, que no són tan significatius, sinó per la contradicció amb el seu propi discurs quan estaven a l’oposició, ja que nosaltres entenem que el que fan és limitar i posar traves a la participació”. D’altra banda, Ballesta també va centrar les seves crítiques en l’article 23 en considerar que “es limita la participació als plens, quan se n’hauria de fomentar juntament amb la presa de decisions sobre els temes municipals”, va dir.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari