L’Ajuntament posa en mans de la Fiscalia de Medi Ambient el vessament de fuel de Lafarge al riu Besòs

El consistori vol que la cimentera sigui sancionada per les tres fuites detectades al mes de juny i de novembre

Imatge de l'abocament de fuel que es va detectar a la llera a principi de novembre
Observatori Medi Ambient
Fuita de fuel registrada al novembre a la llera del Besòs

L'Ajuntament ha fet arribar a la Fiscalia de Medi Ambient tota la informació relativa al vessament de fuel per part de la planta de LafargeHolcim a la llera del Besòs per si veu indicis de delicte mediambiental. Tècnics de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van detectar aquest abocament el 20 de novembre arran d'una inspecció a la cimentera feta en el marc de la investigació impulsada per l'Ajuntament amb l'objectiu d'esbrinar l’origen de dues fuites registrades al juny, sobre les quals va alertar l'AV de Can Sant Joan i L'Observatori del Territori i el Medi Ambient. La direcció de la cimentera va reconèixer que la fuita va ser causada pel trencament d'una canonada del sistema de descarrega de fuel de la fàbrica i, pocs dies, després va procedir a la seva reparació.

L'Ajuntament també ha enviat els informes dels tècnics de l'AMB a tres organismes diferents del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Ha enviat la documentació a la Direcció General de Qualitat Ambiental, l'organisme que té les competències en matèria d'autorització ambiental; l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), per tal que insti l'empresa a netejar l'espai; i  l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), per si cal una neteja del sòl contaminat. També ha notificat l'abocament a la Direcció General de Seguretat Industrial del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat per si hi ha hagut algun incompliment del reglament d'emmagatzematge de productes petrolífers.

L'alcaldessa, Laura Campos, ha afirmat que "no es tracta només d'un tema sancionador per un abocament il·legal, també volem evitar que episodis com a aquest es tornin a produir i que es restauri la zona contaminada pel fuel". Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient, José Domínguez, ha afirmat que "s'ha actuat conseqüentment des del primer abocament detectat el passat mes de juny, quan es va encarregar a Aigües de Barcelona que investigués aquell episodi que, finalment, va derivar en una inspecció a Lafarge". Ambdós confien que l'AMB també denunciï l'empresa per incomplir el reglament d'abocament d'aigües residuals.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari