Comença una diagnosi per afrontar la urbanització de la zona 21 de Terra Nostra

L’Ajuntament compta amb el suport de la Diputació per estudiar el planejament del sector

A l'assemblea van assistir un bon nombre de propietaris de la Zona 21
D'esquerra a dreta, Campos, Barba, Beltrán, Sánchez i González

La Diputació de Barcelona ha començat una diagnosi tècnica sobre la situació de la Zona 21 –entre la N-150 i la C-58–, amb l’objectiu de proposar un nou planejament que permeti urbanitzar l’espai amb el mínim cost per als propietaris. L’Ajuntament ho va comunicar ahir als veïns en una assemblea que es va fer al Casino i a la qual van participar, a més de l'alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), i el regidor d'Urbansime, Jordi Sánchez (ERC), el cap d’Urbanisme de la Diputació, Ferran Barba, la cap dels Serveis Jurídics de l'Àrea Territorial, Noelia Beltrán, i l’arquitecte que dirigirà la diagnosi, Josep González. La zona 21 té la qualificació de sòl urbà no consolidat i l’últim intent de canvi de planejament fet per l’Ajuntament va ser paralitzat per diferents sentències judicials dictades entre els anys 2007 i 2015.

Per poder seguir avançant i esmenar el que es va fer malament, hem de tenir en compte la situació jurídica del sector”, va explicar Sánchez. L’edil va aclarir que no tot el planejament ha estat anul·lat i que el fet que es mantingui la classificació de l’espai com a sòl urbà no consolidat en compte de sòl urbanitzable no programat permetrà agilitar els tràmits que, es preveu, seran llargs. Feta l’anàlisi de les sentències, el consistori ha arribat a la conclusió que cal redactar un nou planejament consensuat amb la Generalitat i els veïns que sigui viable econòmicament i que distribueixi les càrregues a assumir de forma homogènia, sense que hi hagi greuges comparatius entre els propietaris.

 

Estudi subvencionat

Per realitzar aquest estudi econòmic i financer, l’Ajuntament compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, que ha contractat un equip d’arquitectes perquè faci una diagnosi de la situació del sector. Els treballs, que acaben de començar, consisteixen a establir l’estat dels carrers i les edificacions; determinar la propietat de cada finca; estudiar el planejament vigent i la situació sociodemogràfica; analitzar els riscos d’erosió i d’incendis, i fer una estimació dels costos econòmics de la futura urbanització. “La nostra voluntat és plantejar un projecte que compleixi amb la legalitat i tingui els mínims costos per als propietaris”, va dir Sánchez, tot afegint que queda molt treball per fer i que aquest requerirà de la corresponsabilització tant de les administracions com dels veïns.

El cap d’Urbanisme de la Diputació, per la seva banda, va explicar que a tot Catalunya hi ha 1.500 urbanitzacions, creades entre els anys 60 i 70, amb molt dèficits i encara pendents de regularitzar. “És sens dubte un dels problemes més grans que tenim com a país des del punt de vista urbanístic”, va dir. Barba va reconèixer que el marc legislatiu és molt rígid i que això dificulta poder avançar en la resolució d’un problema que no admet generalitzacions: “Cada urbanització és diferent i necessita un tractament individualitzat”.

Situació actual

Alguns dels veïns assistents a l’assemblea van aprofitar la presència del regidor i de l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), per trasllar al consistori les seves queixes quant a l’estat impracticable dels carrers –la majoria de terra–, l’escàs manteniment dels espais verds, la presència d’abocaments incontrolats i l’elevat soroll que provoca el trànsit de la C-58, entre d'altres. Campos es va comprometre a prendre’n mesures. A l’espera que es faci la urbanització, intentarem millorar el vostre dia a dia i el manteniment del sector”, va dir l’edil.

L’assemblea va acabar amb l'anunci que en el termini d’un mes es farà una sessió de treball participativa perquè els propietaris de les parcel·les de la Zona 21 pugui traslladar als arquitectes que fan la diagnosi del sector quines són les seves necessitats i expectatives de cara al futur projecte d’urbanització.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari