L’Ajuntament impulsa la masoveria urbana per fomentar la incorporació de pisos desocupats al mercat de lloguer

El projecte pretén que els llogaters puguin pagar un preu per sota del mercat a canvi d’encarregar-se de les obres de reforma de l’habitatge

D'esquerra a dreta, Josep Gomis, Laura Campos i Paula Martí
Rafa Jiménez

Amb l’objectiu d’implementar propostes innovadores per facilitar l’accés a l’habitatge a preus per sota del mercat, l’Ajuntament de Montcada i Reixac, a través de l’Oficina Local d’Habitatge (OLH), ha engegat una prova pilot per impulsar al municipi la masoveria urbana, un sistema que s’inspira en el model que s’utilitza al món rural i que promou el lloguer de pisos desocupats a canvi de la seva rehabilitació. El projecte es va presentar aquest dilluns a la Casa de la Vila en un acte que va comptar amb la presència de l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA); Josep Gomis, cap del departament d’Habitatge de l’Ajuntament, i Paula Martí, treballadora de la cooperativa Celobert, que ha fet un estudi subvencionat per la Diputació de Barcelona sobre la viabilitat del projecte al municipi. Segons les dades que ha ofert el consistori, a Montcada hi ha més de 600 persones que estan a la llista d’espera per rebre un habitatge social –una trentena estan en situació d’emergència– i, en canvi, es calcula que hi ha uns 2.000 pisos buits, tot i que les dades oficials només tenen registrats uns 300, que pertanyen a entitats bancàries i grans tenidors, perquè tenen l’obligació de declarar-los. L’Ajuntament per la seva part, té previst adquirir properament dos pisos a través del mètode de tempteig i retracte que s’afegiran a la borsa d’habitatges de titularitat pública que ara està formada per set pisos més, entre els que hi ha els quatre situats al carrer Sant Ramon que s’han reformat per acollir famílies amb situació d’emergència habitacional.

Amb el projecte de la masoveria urbana, que està regulat a la llei pel Dret a l’Habitatge de Catalunya, es pretén que els propietaris que tenen pisos desocupats cedeixin el dret a viure-hi a una persona i/o família a canvi de no pagar el lloguer o fer-ho parcialment, amb el compromís d’encarregar-se de fer la seva reforma. Segons Paula Martí, aquest sistema té "un gran interès social ja que permet recuperar habitatges en mal estat sense haver d’invertir recursos públics, activa l’habitatge buit amb preus assequibles, impulsa la autoconstrucció i l’empoderament dels llogaters i fomenta l’estabilitat de la duració dels contractes de lloguer". En contra partida, la masoveria urbana implica una inversió inicial per part dels llogaters i encara no compta amb una estructura consolidada d’ajudes i garanties públiques per al seu impuls.

Requisits. Els llogaters que vulguin participar en aquest projecte han de complir una sèrie de requisits com estar inscrits al registre de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial, tenir la capacitat de desenvolupar les obres de millora i estar empadronats al municipi des de fa dos anys. Per la seva part, els propietaris han de disposar d’una habitatge buit al terme municipal de Montcada amb una cèdula d’habitabilitat vigent i que, preferiblement, les millores que s’hi hagin de fer no impliquin la sol·licitud d’una llicència d’obra major. El preu de lloguer que hagi d’assumir la persona masovera ha d’estar per sota del mercat i condicionat a les obres que hagi de fer per rehabilitar l’habitatge. Un cop s’acorda el preu i els cost de les millores, es calcula per quants mesos ha de durar un contacte que, com a mínim, ha de ser tres anys, tot i que es recomana que sigui de major durada.

L’Ajuntament posarà en contacte ambdues parts i oferirà un suport tècnic per valorar la intervenció, farà un seguiment de les obres de millora, oferirà un suport jurídic per a la redacció del projecte i farà de mediació entre les dues parts. A més, té previst oferir exempcions fiscals de fins als 95% en impostos com l’IBI o el ICIO (llicències de construcció). "El greu problema d’emergència habitacional que estem patint al nostre municipi ens obliga a buscar fórmules creatives, imaginatives i sostenibles per dotar-nos d’un par de lloguer social amb preus assequibles amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge, fugint de l’especulació", va afirmar Laura Campos durant la seva intervenció. L’alcaldessa també va destacar que el fet que l’Ajuntament faci un seguiment del projecte ha de ser un aval per a les persones, especialment els propietaris, que tinguin reticències a l’hora de participar en aquest projecte. Per a més informació, les persones interessades a cedir el seu habitatge per al projecte de masoveria urbana i les interessades en llogar-les i rehabilitar-les es poden posar-se en contacte amb l'OLH (avinguda de la Unitat, 6), a tráves del telèfon 935 726 474 o al correu electrònic [email protected].

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari