La CUP reflexiona sobre experiències de gestió a municipis on governa

L’alcalde de Navàs, Jaume Casals, i la regidora de Cerdanyola, Elvira Vila, parlen dels obstacles que es van trobar a l’hora de municipalizar serveis públics

Elvira Vila, regidora de Polítiques Socials de l'Ajuntament de Cerdanyola, va donar el seu testimoni
Laura Grau
Jaume Casals va explicar la gestió que ha fet durant aquest mandat com alcalde de Navàs

La CUP va fer un acte de campanya ahir la tarda al Casal El Brot sobre experiències de govern a càrrec de l’alcalde de Navàs, Jaume Casals, de la CUP, i la regidora  Elvira Vila, que van explicar els obstacles que es van trobar a l’arribar a l’administració per aplicar les seves polítiques, especialment la recuperació de la gestió pública de serveis. Ambdós edils van reconèixer la lentitud de la maquinària administrativa dels ajuntaments, que topa sovint amb les restriccions legals que imposa l’Estat i amb la xarxa de clientelisme amb el sector privat.

Elvira Vila, sociòloga i activista del món educatiu, va debutar com a regidora al 2015 a l'Ajuntament de Cerdanyola, on governa en minoria la coalició d'esquerres Compromís per Cerdanyola. Després de quatre anys al capdavant dels departaments de Drets Civils, Educació, Cultura i Serveis Socials, l'edil va reconèixer que "és una tasca que requereix grans dosis d'energia i paciència i una espatlla ben ampla", en referència a les intríngulis polítiques del Plenari que, en el seu cas, ha frenat moltes de les iniciatives de municipalització que s'han engegat com per exemple les escoles bressol  i la neteja dels equipaments municipals. "Ens hem trobat amb informes desfavorables de la pròpia secretaria de l'Ajuntament i amb pressions de la xarxa de clientelisme creada per l'anterior govern amb el sector privat", va denunciar Vila. Pel que fa al tema de la participació, tot i les limitacions del Reglament Orgànic Municipal, que data de 1978, Vila va impulsar un nou model de Festa Major, fins aleshores organitzada per una empresa externa. "Ara són les entitats les que decideixen el programa i això ha suposat un gran canvi que segur que perviurà", va afirmar, tot i reconèixer que no tothom està disposat a corresponsabilitzar-se en la feina quan s'inicia un procés de participació. A mode de conclusió, "l'edil va defensar la necessitat de tenir un peu a l'administració per poder canviar les coses, ja que no es poden transformar només amb la lluita al carrer".

Casals, alcalde de Navàs des de fa 8 anys, va relatar la seva experiència quan va entrar al govern per primera vegada i va trobar-se amb un deute de 6 milions d'euros herència de tres sentències judicials de l'anterior govern. "Aquest era un handicap important en un poble de 6.000 habitants com el nostre amb un pressupost molt modest", va explicar Casals, que va engegar accions per recuperar la sobirania energètica a les instal·lacions municipals amb la compra de calderes de biomassa, la instal·lació de llums led i la contractació de part del servei elèctric amb la cooperativa Som Energia. També va posar en marxa els pressupostos participatius a partir de la creació de consells de barri i amb un sistema de votació per decidir les inversions en els diferents àmbits i va municipalitzar la gestió de l'aigua, la recollida de brossa porta a porta i la piscina municipal. "A la llarga, hem comprovat que tenim menys pèrdues i som més eficaços", va remarcar Casals, que també va posar en valor la recuperació de la memòria històrica, tema sobre el que no s'havia fet res fins aleshores.

Els dos edils van coincidir en la necessitat de posar en comú les experiències de govern a diferents poblacions per comprovar "si anem pel bon camí o ens equivoquem, tenint en compte que la CUP nacional no dona estratègies per gestionar, potser perquè està més pensada per fer oposició que per governar, cosa que ha de canviar", va dir Casals.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari