Els veïns que viuen en zones forestals reben consells per prevenir incendis

L’Ajuntament i l’ADF Montcada van organitzar una xerrada que va anar a càrrec de Marià Massana, de l’ADF Vacarisses

Marià Massana, en un moment de la seva intervenció
Rafa Jiménez
Una trentena de persones van assistir a la xerrada sobre els incendis forestals

A petició dels veïns del Bosc d’en Vilaró, l’Ajuntament i la secció local de l’ADF van organitzar una xerrada aquest dimarts a la Casa de la Vila per donar inici a la campanya de prevenció dels incendis forestals que, segons el calendari regulat per la Generalitat de Catalunya, prohibeix fer foc als espais naturals a partir del 15 de juny i fins al 15 de setembre. La formació, a la que van assistir una trentena de persones i titulada ‘Si arriba el foc, estàs preparat?’, va anar a càrrec de Marià Massana, bomber de professió i cap d’operatiu de l’ADF Vacarisses que, en primer lloc, va explicar les mesures d’autoprotecció i prevenció que han de tenir les persones que viuen en entorns naturals, ja siguin en urbanitzacions o en cases aïllades. La llei determina que aquests habitatges han de tenir les seves parcel·les netes de vegetació amb un espai de protecció de, com a mínim, 25 metres i que els arbres més propers a les edificacions han d’estar separats per sis metres. També es recomana, sempre amb la supervisió de les autoritats i dels agents rurals, tenir els vials nets i accessibles i disposar d’una xarxa d’hidrants en cas que sigui necessari actuar contra un incendi. Els propietaris de les parcel·les no edificades estan obligats a tenir-les netes de vegetació seca i, en cas de no fer-ho, els veïns afectats poden reclamar al seu Ajuntament que prengui mesures, fent una neteja d’ofici que després el propietari haurà d’assumir econòmicament mitjançant una contribució especial. En aquest sentit, i davant els dubtes expressats per alguns assistents sobre l’actuació de l’Ajuntament de Montcada en aquesta matèria, Massana va recomanar que s’ha de ser insistent amb les administracions i que entitats supramunicipals com la Diputació de Barcelona ofereixen ajudes econòmiques perquè les urbanitzacions situades en espais forestals tinguin un pla de prevenció contra els incendis.

Durant la seva xerrada, el cap operatiu de l’ADF de Vacarisses també va oferir algunes recomanacions per evitar incendis com no fer mai foc al bosc, no llençar llumins o focs d’artifici o no circular amb vehicles fora dels camins autoritzats. En cas de que es produeixi un foc, i després de trucar al telèfon d’emergències 112 o a l’ADF local, Massana també va explicar alguns consells en cas de confinament o evacuació. Si s’ha de marxar de casa, i sempre seguint les instruccions de les autoritats, s’ha d’agafar la direcció contrària al foc i deixar l’habitatge ben tancat i amb tots els subministraments tallats. En cas de quedar-se a l'habitatge, s’han de deixar les llums exteriors enceses, tancar tots els punts de ventilació i totes les obertures, omplir la banyera d’aigua, posar tovalloles mullades sota les portes i protegir-se amb roba de cotó, ulleres i un mocador a la cara. En relació a si és millor fugir o refugiar-se del foc, Massana va assegurar que, si l’habitatge està ben protegit, "la millor mesura de seguretat és el confinament ja que el foc passa i no és habitual que entri a les cases".

En cas de trobar-nos amb un incendi a camp obert o en un bosc, la recomanació és anar en direcció contrària al foc i, si anem en cotxe, quedar-nos a l’interior, amb la ventilació apagada i aturats en un espai arrecerat. Massana també va suggerir que la feina d’extinció d’un incendi s’ha de deixar en mans dels professionals perquè "tenir els veïns que volen ajudar enmig d’un actuació provoca que hagis d’estar més preocupat de les persones que del propi foc".

La xerrada sobre els incendis forestals també va comptar amb la presència de Manel Gómez, president de l’ADF Montcada; Oriol Serratusell, cap d’operatiu de l’ADF Montcada que el 15 de juny serà designat com un dels nous regidors de l’Ajuntament en representació de la candidatura d’En Comú Podem, i José Domínguez, regidor en funcions de Medi Ambient (Círculo).

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari