Francesc Mauri: ‘El clima porta la seva pròpia inèrcia i ens està posant contra les cordes’

El meteoròleg de TV3 va fer una xerrada a la Casa de la Vila en el marc de la presentació del projecte per crear una Aula d’Extensió Universitària al municipi

El projecte per crear una Aula d’Extensió Universitària a Montcada amb l’objectiu d’oferir una formació continuada i de nivell universitari a persones majors de 50 anys va donar aquests dimecres el seu tret de sortida amb un acte a la sala institucional de la Casa de la Vila, que es va omplir de gom a gom. El primer pas per crear aquesta aula consisteix en la formació d’un grup motor que faci els tràmits per constituir una entitat sociocultural sense ànim de lucre que s’encarregui de la seva posterior gestió i que haurà de finançar-se amb les quotes que pagaran els seus alumnes o amb possibles subvencions de les administracions. L'Aula estarà estructurada com un curs lectiu d'octubre a juny i l'eix troncal consistirà en un programa de conferències, seminaris i classes de temàtiques diverses impartides per titulars de càtedra, professorat universitari, professionals de reconeguda solvència i especialistes. També es podran programar tallers monogràfics i altres activitats de tipus cultural (tertúlies, cinefòrum, sortides…). La previsió és que aquest projecte, que compta amb el suport de l’Ajuntament, pugui entrar en funcionament al municipi a principi de 2020. Les persones interessades a formar-hi part es poden posar en contacte amb el departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament o al correu electrònic [email protected]

L’acte de presentació per explicar com funcionen aquest tipus d’aules va comptar amb la participació de Laura Campos (ECP), alcaldessa de Montcada; Muntsa Lamúa, presidenta de l’Agrupació d’Aules de Formació Permanent per a la Gent Gran (AFOPA), i Francesc Mauri, meteoròleg i presentador de TV3 que ha col·laborat amb aquest projecte com a professor durant 18 anys. El regidor de Participació Ciutadana, Juan Carlos de la Torre (ECP), va excusar la seva absència per un problema de salut d’última hora.

Les aules d’extensions universitàries van néixer a França fa més de 40 anys i actualment l’AFOPA compta amb una xarxa de 56 aules repartides per tot el territori català que dona feina a uns 1.500 professors de diferents matèries. Muntsa Lamúa, qui va animar als assistents a crear un grup motor per impulsar aquesta aula al municipi, va lloar els beneficis que aquest projecte provoca entre els seus alumnes i els seus gestors perquè "fomenta la possibilitat de tenir una ciutadania crítica i participativa" i va explicar que el fet de disposar d’una aula "proporciona vitalitat i capacitat de relació als seus veïns i, a més, ofereix una bona imatge del municipi".

Per la seva part, Laura Campos va confirmar el suport de l’Ajuntament a la creació d’aquesta aula com un dels punts per afavorir les accions que permeten un envelliment actiu de la gent gran en el marc del programa 'Montcada. Ciutat amiga de les Persones Grans' ja que, segons la seva opinió, compleixen un doble objectiu: "Entendre millor el món i, més enllà del projecte educatiu, és un espai de socialització per trobar noves amistats, afavorint, a més, la capacitat d’autonomia i voluntariat". L’alcaldessa va fer una crida per participar en aquest projecte i va elogiar els beneficis de continuar formant-se durant l’etapa adulta ja que "aprendre és una necessitat constant al llarg de la nostra vida".

Canvi climàtic, què podem fer?
Amb aquest títol, Francesc Mauri va oferir una conferència per donar alguns consells perquè la ciutadania pugui contribuir, amb petites accions del seu dia a dia, a la lluita contra el canvi climàtic. Segons el meteoròleg i presentador de TV3, la vida al planeta Terra sempre s’ha vist afectada per canvis de temperatura fruit de causes naturals, però és a partir dels anys 80 quan l’escalfament global s’ha anat produint d’una manera mai vista anteriorment per diversos motius com l’augment de la població fins arribar als 7.700 milions de l’actualitat i la crema de combustibles fòssils molt contaminants com el petroli i el carbó. Mauri considera que és absurd negar que a Catalunya ja estem patint els efectes del canvi climàtic que, entre d’altres conseqüències, ha provocat que el nivell del mar hagi pujat 10 centímetres als últims 30 anys -7 dels quals, a l’última dècada. Per pal·liar aquestes efectes amb petites accions del nostre dia a dia, el meteoròleg va recomanar als assistents no utilitzar el cotxe dins de les ciutats, prioritzar la compra de productes que estiguin envasats amb vidre, descartant les llaunes o els plàstics no compostables, reciclar correctament i contractar la llum amb empreses comercialitzadores que proporcinin energia de classe A, que prové de fonts naturals. "Nos ens hem d’obsessionar perquè tots formen part d’una societat contaminant, però aquests petits canvis són granets de sorra que poden fer reaccionar a les grans empreses", va dir Mauri, qui va reconèixer que, tot i que es comencin a fer els deures en matèria mediambiental, "el clima porta la seva pròpia inèrcia i aquesta velocitat ens està posant contra les cordes a l’hora d’adaptar-nos adequadament". El presentador de TV3 també va afirmar que, tot i que algunes accions com les de prohibir l’entrada de vehicles contaminants a les grans ciutats estan arribant tard, "hem de confiar que podrem millorar gràcies a la democratització de la informació i de l’energia".

En relació al tema del canvi climàtic, Laura Campos també va oferir la seva opinió i considera que la solució més profunda passa "per un canvi de mentalitat i de model productiu". L’alcaldessa va recordar que Montcada s’ha adherit a la 'Week for future', que se celebrarà entre el 20 i el 27 de setembre a nivell mundial per demanar als governs i a les grans empreses que prenguin mesures contra el canvi climàtic, i que al Ple del mes d’octubre es presentarà un Pla de millora de la qualitat ambiental.

Deixa un comentari