L’AV Can Sant Joan espera en breu la sentència sobre el contenciós administratiu contra Lafarge

La fase judicial, iniciada al gener del 2018, ja ha arribat a la seva fi

L'AV de Can Sant Joan espera conèixer en breu la sentència sobre el contenciós administratiu iniciat al gener del 2018 contra el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i Lafarge per incompliment de les resolucions judicials dictades tant pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com pel Tribunal Suprem (TS) que anul·laven l'autorització ambiental concedida pel govern autonòmic a l'empresa l'any 2010 per un defecte de forma, ja que la presentació de l’estudi ambiental per part de Lafarge tenia la mateixa data que la resolució del Departament de Medi Ambient. L'entitat veïnal reclama que es facin efectives les sentències i que es paralitzi l'activitat de la cimentera, tant l'extractiva com la crema de residus.

Segons ha informat l’AV, la fase judicial de la demanda presentada ja s’ha acabat i ara només queda esperar la sentència que dicti el TSJC. L’advocat defensor de l’AV i especialista en medi ambient, Albert Calduch, ha assenyalat que durant el procediment "ha quedat constatat per informes de la pròpia cimentera que el terreny on està ubicada des de fa 100 anys està contaminat per arsènic i metalls pesants". L’empresa, però, nega ser la responsable de la contaminació del sòl i també la Generalitat, argumentant que l’autorització ambiental concedida al 2008 a Lafarge no preveu aquesta possibilitat. "És a dir, segons l’administració si una resolució no permet expressament contaminar, és impossible que una empresa ho faci", ha etzibat Calduch.

Així mateix, el lletrat carrega contra el Departament de Territori i Sostenibilitat per haver renovat al desembre del 2017 l’autorització ambiental que autoritza l’empresa a fer servir residus com a combustible "tot i que en aquell moment encara no havia fet les adaptacions tècniques exigides per les directives europees". La defensa de l’AV Can Sant Joan es pregunta si una renovació de l’autorització és possible "quan ni Lafarge i la Generalitat accepten el risc ambiental real que implica la cimentera".

 

Zona sensible

En plena campanya de sensibilització per l’adhesió de l’Ajuntament al moviment d’abast mundial Fridays for Future i la declaració d’emergència climàtica al Vallès Occidental, l’AV Can Sant Joan torna a obrir el debat sobre la continuitat d’una activitat com la de Lafarge a poc més de 150 metres del nucli urbà. "No es poden tolerar aquest tipus d’activitats industrials centenàries en zones densament poblades", opina l’entitat. L’AV expressa la seva confiança que el TSJC resolgui al seu favor el contenciós obert contra la cimentera i la Generalitat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari