Aprovada una moció impulsada per la Taula per la Salut en rebuig a l’anomenada ‘Llei Aragonés’

El text va comptar amb els vots a favor d’ECP, l’abstenció del PSC i Cs i el vot en contra d’ERC

La moció impulsada per la Taula per la Salut en rebuig a l’avantprojecte de la Llei de contractes de serveis a les persones, coneguda popularment com la ‘Llei Aragonés’, va ser aprovada ahir al Ple de novembre. A diferència del que és habitual, els dos grups en el govern –ECP i ERC– van discrepar en el seu posicionament, els primers a favor i els segons, en contra; mentre que l’oposició –PSC i Cs– es va abstenir. L’objectiu d’aquesta norma –actualment en tramitació al Parlament de Catalunya– és regular els contractes que la Generalitat i administració local realitzen per licitació pública per adjudicar els serveis d’atenció a les persones, tant sanitaris com educatius i socials.

La moció, defensada per la regidora d’ECP Mar Sempere, a més d’exigir la retirada de la Llei, demana que s’obri un debat amb agents i moviments socials i grups parlamentaris que permeti arribar a una Llei que garanteixi la gestió directa dels serveis públics amb garanties socials i també la gestió indirecta comptant amb les entitats del Tercer Sector. "En la seva formulació, aquesta norma no brinda la qualitat del servei davant la rebaixa de preu de les empreses licitadores, obre la porta a fórmules de copagament, és poc exigent quant a la responsabilitat social exigida als adjudicataris i no clarifica el paper de les entitats d’iniciativa social", va criticar Sempere. L’edil va afegir que la gestió dels serveis d’atenció a les persones s’ha de fer prioritariament de forma directa a través de les administracions competents: "Aquesta és la millor manera de garantir el respecte als drets socials", va dir.

 

Arguments a favor de la Llei

En nom d’ERC, el regidor Jaume Teixidó va fer una extensa defensa de l’avantprojecte de Llei que, en opinió del seu grup, està sent desprestigiat amb l’objectiu de desgastar políticament la figura del vicepresident del govern de la Generalitat, Pere Aragonés. Teixidó va recordar que la norma es va començar a gestar en l’etapa com a conseller de Raül Romeva i va assegurar que és pionera a Europa. "Permet un major control a l’administració pel que fa a la qualitat del servei que es presta; actualment el factor que més prima és el preu i aquesta Llei intenta revertir la situació posant-ne d’altres per davant que afavoreixen les empreses del Tercer Sector enfront les grans empreses". L’edil també va afegir que el text es va començar a redactar amb la participació de diferents administracions i entitats socials.

 

Abstenció de l'oposició

Cs i PSC es van abstenir en la votació amb l’argument que l’avantprojecte de Llei està encara en tramitació. En nom del PSC, José Mª Pérez va explicar que el grup parlamentari socialista no s’oposa a la norma però sí ha presenta una setantena d’esmenes per tal de millorar-la. "No respecta alguns articles de la llei estatal, ni garanteix clarament la consecució de l’objectiu de qualitat que marca la directiva europea en la línia d’incorporar crietris socials, mediambientals i de gènere, ni els principis de transparència i d’igualtat de tracte", va dir l’edil.

L’alcaldessa, Laura Campos (ECP), va expressar la seva preocupació perquè la Llei tiri endavant i es va mostrar molt crítica amb el que, en la seva opinió, representa. "Aquesta norma –va dir– posa fi al benestar social i ve a dir-nos que hem gaudit dels serveis públics per sobre de les nostres possibilitats i d’allò que mereixem".

Finalment, José M. Guerra, en representació de la Taula per la Salut, va lamentar el posicionament d’ERC i va recordar l’impacte negatiu que les retallades iniciades durant el govern d’Artur Mas han tingut en els serveis públics. "Estem en contra de la Llei Aragonés perquè afecta directament la classe treballadora", va assenyalar tot afegint "la sanitat pública no es ven, es defensa".

Debat del punt al Ple

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari