Les administracions anuncien un pla de xoc per recuperar la biodiversitat del Besòs

Els ajuntaments de la llera afectats pels vessaments de Dictecsa, entre ells Montcada, engegaran accions judicials si la Fiscalia veu indicis de delicte ecològic

El Consorci del Besòs, a Sant Adrià, ha acollit aquest migdia una reunió per valorar l'impacte de la contaminació dels vessaments de Ditecsa ocorreguts dimecres arran de l'incendi d'aquesta planta de reciclatge de residus industrials del polígon Can Buscarons de Montornès. La reunió ha comptat amb representants de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el Consorci Besòs-Tordera, la Diputació i 11 ajuntaments de les poblacions afectades, entre les quals hi ha Montcada, representada per l'alcaldessa Laura Campos –també hi han estat presents Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, la Llagosta, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Martorelles i Sant Fost de Campsentelles. 

A la roda de premsa posterior a la reunió, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha manifestat la voluntat de totes les administracions implicades de "treballar colze a colze per fer un pla de xoc que permeti recuperar la biodiversitat del riu el més aviat possible". També ha anunciat que si la Fiscalia detecta indicis de delicte ecològic en la conducta de la planta de residus, els ajuntaments es personaran com acusació particular perquè assumeixi la responsabilitat dels costos de la recuperació.

A l'espera de conèixer el resultat de les analítiques que està fent l'ACA, el president del Consorci del Besòs-Tordera i alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha negat que el sinistre hagi retornar el riu Besòs trenta anys enrere i s'ha mostrat esperançat "amb la capacitat del riu de recuperar-se amb l'esforç i la inversió de les administracions". Per la seva banda, la directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, ha demanat prudència fins que es conegui l'afectació real, que ha qualificat de "greu, però transitòria".També ha assenyalat que, després de les tasques d’emergència que ja s’han portat a terme “aquest matí ja s’han començat a veure signes positius, com la presència de carpes al tram baix del riu". Un cop es coneguin els resultats de totes les investigacions que s’estan desenvolupant, ha assegurat que s’aplicarà "la màxima contundència si finalment es demostra que hi ha hagut algun comportament inadequat per part de l’empresa".

L'alcaldessa de Montcada, Laura Campos, ha destacat la importància "de treballar conjuntament totes les administracions en el que seran les tasques de regeneració del riu i en la possible presentació d'una demanda conjunta contra Ditecsa si la Fiscalia veu indicis de delicte ecològic".

Entre els anys 2000 i 2006 és van recuperar 9,2 Km de la part baixa del riu Besòs i es va treballar per millorar-ne l’entorn i obrir-lo a la ciutadania. En els últims 20 anys el riu Besòs ha esdevingut un corredor verd i de biodiversitat de primer nivell en l’àmbit metropolità amb uns dos milions d’usos anuals a peu i en bicicleta i s’ha consolidat com un eix verd de proximitat, espai de trobada i un recurs pedagògic, científic i cultural. En aquest temps s’ha recuperat part de la biodiversitat anterior a la dècada del anys 60. S’han detectat  7 espècies de peixos , 4 espècies d’amfibis i unes 8 de rèptils. També hi ha població de diferents espècies de micromamífers, a més de mosteles, senglars, guineus i llúdrigues. En l’àmbit de les aus, s’han pogut registrar més de 200 espècies, de les que unes 15 crien regularment al Parc Fluvial del Besòs.

 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari