Segona campanya de mostreig al Besòs per avaluar l’evolució de la qualitat de l’aigua

Noves analítiques després de l’incendi de la fàbrica que va provocar l’abocament de dissolvents al riu

El Besòs, al seu pas pel municipi
Arxiu/ Montcada Comunicació
A l'espera dels resultats de les analítiques fetes fins ara, els tècnics del Consorci Besòs Torderà veuen signes de recuperació després de l'incendi del passat 11 de desembre a una empresa de Montornès

Avui i demà s’està duent a terme la segona campanya de mostreig del Besòs per avaluar i analitzar el grau d’impacte i de recuperació de l’ecosistema fluvial, les aigües subterrànies i les aigües costaneres de tot el tram afectat per l’incendi que es va produir ara fa un mes a una empresa de Montornès i que va provocar l’abocament de dissolvents a la llera. L’actuació s’inclou en el Pla de xoc elaborat per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i preveu la presa de mostres a diferents punts del riu, des de la sortida de l’estació depuradora de Montornès, fins a la desembocadura del Besòs. A més de l’evolució de la qualitat de l’aigua, aquestes campanyes analitzen altres paràmetres per conèixer quina és la situació global de l’ecosistema i la biodiversitat.

Segons ha assenyalat el Consorci Besòs Tordera, a manca de les anàlisis definitives de les mostres agafades durant la primera campanya, realitzada els dies 17 i 18 de desembre, els primers resultats indiquen una lleugera millora de la qualitat de l’aigua en comparar-la amb les mostres agafades durant les 48 primeres hores després de l’incident. La presència de compostos dissolvents volàtils el dia de l’incendi era 100 vegades superior als límits regulats, mentre una setmana després de l’episodi la presència d’aquests compostos es va reduir de manera significativa, quedant entre 5 i 10 vegades per sota dels llindars regulats. Durant les diferents tasques d’inspecció i visites a la zona, els tècnics també han confirmat la presència d’alguns exemplars de peixos vius a diferents punts propers a la zona afectada.

Seguiment

A mitjans de febrer se celebrarà una nova trobada de totes les administracions implicades en la recuperació del riu, durant la qual es podran analitzar ja els resultats definitius de totes les mostres preses fins al moment, fet que permetrà avaluar la situació real del Besòs, veure com evoluciona la seva recuperació i concretar les accions i actuacions adients. Per al mes d’abril està prevista una tercera campanya de mostreig, que servirà per valorar la situació real quatre mesos després de l’incendi.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari