El consistori creu haver trobat el focus del soroll que causa les queixes veïnals

L’empresa que podria estar provocant les molèsties acústiques s’ha compromès a adoptar mesures en el termini d’un mes

Xavier Campdepadrós i Mª Antonia Almodóvar –a la imatge superior– són dos dels veïns del passeig de la Font Pudenta, número 24, on la Diputació ha instal·lat un sensor de so al terrat
Arxiu/Pilar Abián
Veïns afectats pel soroll, en un dels terrats on la Diputació va ubicar un sensor

El malson que des de fa més de nou mesos pateix part del veïnat de la Font Pudenta –especialment els residents a la Muntanyeta o bé a pisos alts de la riera de Sant Cugat i el passeig de la Font Pudenta– aviat podria arribar a la seva fi. L’Ajuntament creu haver detectat la font d’un fort brunzit que se sent especialment a la nit i que impedeix el descans nocturn. El soroll podria tenir el seu origen en una activitat industrial ubicada al polígon Molí d’en Bisbe que s’ha compromès amb el consistori a adoptar les mesures necessàries per acabar amb el problema en el termini d’un mes. 
“Després de totes les inspeccions, reunions i visites fetes al llarg de mesos, hem identificat un focus de soroll que podia ser el causant de la molèstia; si adoptades les mesures compromeses el brunzit continua, caldrà fer medicions sonores complementàries”, ha explicat el regidor de Llicències, Activitats i Qualitat Ambiental, José Domínguez (ECP). 

Tasca complicada. Una queixa que, en inici, semblava poder tenir fàcil resolució s’ha allargat en el temps per les dificultats de destriar l’origen de diferents sons en un espai que té ben a prop importants connexions viàries, com ara la C-17 i la C-33, i les línies ferroviàries R4 i R3. Els habitatges afectats es troben en carrers on incideix directament el soroll procedent de diversos polígons industrials amb força activitats amb un procés productiu d’elevades emissions sonores. Les primeres queixes veïnals daten del mes de març i, arran les mateixes, l’Ajuntament va fer  inspeccions a empreses sospitoses de provocar aquest episodi de contaminació acústica. També va demanar suport tècnic a la Diputació, que compta amb un departament especialitzat en aquest àmbit i que, entre novembre i desembre, va instal·lar quatre sensors acústics –dos a domicilis particulars un al polígon de la Ferreria i un altre al del Molí d’en Bisbe– per intentar identificar la font sonora, sense haver obtingut fins ara cap resultat concluent.
“Tenim un registre en continu del soroll, però inclou la totalitat de sons de l’entorn urbà; a la nit, quan baixa el trànsit i el soroll industrial es percep més, s’han mesurat fins ara valors al voltant dels 50 o 55 decibels, que són lleugerament elevats”, ha explicat Àngel Moreno, de l’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació. 

Tres indústries inspeccionades per l’Ajuntament van col·laborar des d’un inici fent medicions sonomètriques i, fins i tot, dues d’elles van aplicar mesures correctores per a la reducció de soroll mentre que la tercera va constatar que no sobrepassava el límit marcat per la normativa. El regidor de Llicències, Activitats i Qualitat Ambiental manté des de fa mesos contacte gairebé diari amb els veïns per fer un seguiment dels diferents episodis de soroll. “La dificultat de localitzar-lo rau en què no segueix un patró fixe, apareix i desapareix”, comenta l’edil. Malgrat que al municipi hi ha una desena de polígons industrials, en global les activitats potencialment sorolloses són escases. Excepte el cas de Lafarge, expedientada en una ocasió, l’Ajuntament rep poques denúncies contra indústries per contaminació acústica. “Aquest és l’incident més complicat al qual hem hagut de fer front i, de moment, està servint perquè algunes empreses, a requeriment nostre, estiguin adoptant mesures correctores”, ha afegit Domínguez.

Xavier Campdepadrós i Mª Antonia Almodóvar són dos dels veïns del passeig de la Font Pudenta, número 24, on la Diputació ha instal·lat un sensor de so al terrat. En viure a les plantes més elevades del bloc, ambdós pateixen el soroll que tant molesta el barri, especialment a la nit. “És una mena de brunzit que se’t fica al cap i no marxa”, comenta Almodóvar, tot afegint que a l’estiu es va fer insoportable, en haver de dormir amb les finestres obertes a causa de la calor. Molts dels veïns s’han de posar taps a les oïdes per poder descansar. “Potser és el tipus de freqüència el que agreuja el problema”, diu Campdepadrós qui ha recorregut els polígons més pròxims intentant trobar el focus del sonor fent gravacions que, com altres afectats, ha fet arribar a l’Ajuntament. A l’espera de la confirmació definitiva, els veïns confien que finalment el focus de soroll detectat pel consistori sigui la causa del seu malson i la indústria en qüestió prengui les mesures adients per acabar amb les molèsties.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari