El TSJC anul·la l’autorització ambiental concedida per la Generalitat a LafargeHolcim

La Justícia dona la raó a l’AV Can Sant Joan i a l’Ajuntament mentre la cimentera anuncia que recorrerà les sentències

La cimentera es troba ubicada al peu del Turó des del 1917
Silvia Díaz

Els contenciosos administratius iniciats per l’AV de Can Sant Joan i per l’Ajuntament al 2016, contra el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i LafargeHolcim reclamant la nul·litat de l'Autorització Ambiental Integrada (AAI) concedida a la cimentera han estat favorables als demandants. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sentenciat que l’AAI atorgada a l’empresa l’any 2015 és nul·la, ja que es va basar en un estudi d’impacte ambiental fet al 2008. Pel mateix motiu, també revoca la renovació de l’esmentada autorització, feta al 2017.

L’AAI és una exigència de la Generalitat a les empreses que, per l'exercici de la seves activitats, poden afectar el medi ambient. LafargeHolcim la va obtenir al 6 de juny del 2008, en ser un requisit indispensable per poder utilitzar biomassa com a combustible substituint el coc de petroli per llots de depuradora, restes d’esporga, marro de cafè i farines càrniques. Va ser a partir d’aquest moment quan l’AV Can Sant Joan va iniciar mobilitzacions ciutadanes i accions judicials per lluitar contra la crema de residus a la cimentera, per bé que l’empresa es nega a parlar d’incineració, terme que substitueix pel de valorització de deixalles.

Tant l’entitat veïnal, com el consistori valoraran les recents resolucions del TSJC a la conferència de premsa convocada demà, a les 12h, a Barcelona, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a la que han confirmat la seva assistència l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), el lletrat de l’AV, Albert Calduch, i el president de l’entitat, José Luis Conejero. “Demà explicarem amb detall quin és l’abast d’aquestes resolucions judicials”, han avançat tant Campos com Conejero.

 

Pronunciament de LafargeHolcim

A l’espera que es faci públic el posicionament dels demandants, LafargeHolcim ha fet un comunicat de premsa en què fa constar que l’anul·lació de l’AAI respon a un “error de forma en el procés administratiu” que atribueix a la Generalitat i li demana que corregeixi les deficiències alhora que manifesta que durà a terme totes les actuacions que siguin necessàries per a la millor defensa dels seus interessos. També afegeix que les resolucions judicials citades “no qüestionen de cap manera l'adequat comportament ambiental de la fàbrica” i assegura que l’AAI reuneix totes les garanties ambientals exigides per les més noves directives europees, que contenen exigents estàndards de compliment. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha verificat recentment que les operacions de la planta de Montcada s'adeqüen a les Millors Tècniques Disponibles (MTDs), la qual cosa garanteix un alt nivell general de protecció del medi ambient en el seu conjunt”, assenyala LafargeHolcim en el seu escrit.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari