‘És un privilegi tenir tanta quantitat d’hectàrees forestals i agrícoles’

El regidor, d’ECP, és el responsable de Medi Natural, Transició Ecològica, Salut Pública, Policia Local i Protecció Civil

Oriol Serratusell compagina la seva tasca com a càrrec públic amb el voluntariat a l’Associació de Defensa Forestal (ADF), de la qual n’és el cap
David Perdigón

Oriol Serratusell, de 34 anys, és  el titular de tres regidories de nova creació, Medi Natural,  Transició Ecològica i Policia Local i Protecció Civil, a més de la de Salut Pública. Malgrat no tenir experiència política, l’edil compta amb un ampli coneixement del territori montcadenc, especialment del seu entorn natural, ja que fa sis anys que forma part de l’Associació de Defensa Forestal (ADF).
 

És la primera vegada que hi ha una Regidoria de Medi Natural. Quins són els reptes a assolir?
El primer, potenciar i posar en valor el medi natural del municipi, que és molt alt. Volem protegir el Pla de Reixac;  fer una nova ordenança municipal en matèria de medi ambient; tancar els accessos al trànsit rodat a determinats espais per evitar abocaments incontrolats; aconseguir inversions per als parcs fluvials, i solucionar el tema de la caça.
La caça? En quin sentit?
Hi ha molts factors a treballar amb la Generalitat, que és la que té les competències en aquest àmbit. M’agradaria crear zones de seguretat allà on hi ha vedats, perquè entenc que la caça no és compatible amb activitats com el passeig o el pas de ciclistes. Veurem què es pot fer al respecte.
Quins són els avantatges i els inconvenients de tenir tants espais naturals?
D’inconvenients no en veig cap. És un privilegi tenir 1.222 hectàrees forestals i gairebé 500 d’agrícoles. Òbviament això implica que hi hem de destinar recursos, però no ho hem de veure en negatiu.  
Quina serà l’estratègia per mantenir i vigilar tots aquests espais tenint recursos limitats?
Passa per una bona coordinació entre els diferents cossos que actuen al territori. Abans d’acabar el mandat, volem crear la unitat de medi ambient de la Policia Local. L’ADF, per la seva banda, compta amb cinc vehicles i una trentena de voluntaris i Protecció Civil, amb dos cotxes i una dotzena de membres. A més, a l’estiu hem de sumar les dotacions dels parcs de Collserola i Serralada de Marina per a la prevenció d’incendis. Altres municipis tenen més hectàrees i menys dotacions.
Què farà l’Ajuntament perquè el Pla de Reixac o la Ponderosa quedin al marge de l’especulació urbanística?
Des de l’Ajuntament podem impulsar mesures per mantenir el Pla de Reixac fent un canvi de planejament, però no hem d’oblidar que la Generalitat l’haurà d’aprovar en última instància.  Pel que fa a la Ponderosa, com es troba a Vallbona, defensarem la proposta de mantenir l’horta existent davant del consistori de Barcelona.
Pel que fa a l’entorn fluvial, acabem de viure un lamentable incident al Besòs. Quines dades tenim sobre l’afectació que ha tingut l’incendi de la fàbrica de Montornès?
Al segon mostreig fet al punt de contaminació màxima, només s’han comptabilitzat set exemplars de llopets –una espècie de peixos– i d’invertebrats, gairebé res. Això vol dir que la situació és crítica i no ho dic jo, sinó els biòlegs que estan analitzant la llera. Malauradament hem fet un retrocés de 30 anys, no pel que fa a l’aspecte físic del riu, sinó a la vida aquàtica. Per tornar a tenir carpes de 12 i 15 anys, haurem d’esperar més d’una dècada. I la llúdriga, sense peixos ni alimentació, dubto que segueixi a la conca del Besòs.
Quan s’obrirà al públic l’accés al parc fluvial amb entrada des de la Ribera?
El compromís de la Diputació, que és l’encarregada de mantenir el tram, és fer-ho durant el primer semestre de l’any. Nosaltres ja hem fet la part que ens tocava que era tenir un Pla d’autoprotecció homologat.
És partidari d’obrir les lleres a la població com a la veïna Santa Coloma?
Crec que a Montcada no ens cal, tenim prou espais naturals al terme municipal. Sóc més partidari de potenciar les lleres com a corredors biològics i refugi de fauna, amb la mínima alteració possible.
Quines accions pensa dur a terme el govern en matèria de Transició Ecològica?
És una nova Regidoria que tot just comença. Pretenem que Montcada i Reixac sigui capdavantera en matèria de sobirania energètica, energies renovables, mobilitat sostenible i en una nova cultura de l’aigua.
Pel que fa a Salut Pública, quins són els seus objectius?
Un dels principals és fer campanya pel cens i les adopcions d’animals de companyia –actualment en tenim una cinquantena al refugi que hem de mantenir– i conveniar amb Barcelona que la gossera que es farà al costat del cementiri de Collserola també ens doni servei.
Parli’ns dels seus reptes com a responsable de la Policia Local i de Protecció Civil?
A la Policia Local, augmentar el nombre d’efectius. Tenim 42 agents –9, de nova incorporació– i l’ideal seria comptar amb 48. Així podríem diversificar el cos policial en diverses branques, creant l’oficina de denúncies, la unitat de trànsit, la de medi ambient i l’administrativa. Pel que fa a Protecció Civil, ja estem treballant per tenir a punt tots els plans d’autoprotecció en un únic document.

Deixa un comentari