El Ple dona el vistiplau només a una de les tres mocions presentades per Cs

Els grups van aprovar per unanimitat el text que demana que no hi hagi discriminació entre els matrimonis i les parelles de fet en l’accés a la pensió de viduïtat

Els tres regidors de Cs –Juan Romero, Ana Pellicer i Angelina Esther del Pino– durant la sessió plenària d'aquest dijous
Sílvia Alquézar

El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest dijous a la Casa de la Vila, només va donar el vistiplau a una de les tres mocions que va presentar el grup de Cs durant la primera sessió ordinària del 2020. Els partits van aprovar per unanimitat el text que demanava que no hi hagi discriminació entre matrimonis i parelles de fet quant a la pensió de viduïtat. Per contra, cap formació va aprovar la moció que instava el govern de Pedro Sánchez a no fer concessions als grups independentistes ni tampoc la que demanava la dimissió del Síndic de Greuges en funcions, Rafel Ribó, per unes declaracions en què assegura que la causa del sobrecost de la sanitat pública catalana és fruit de les persones d’altres territoris de l’Estat espanyol que venen a operar-se a Catalunya.

Respecte a la primera moció, el text insta al govern de l’Estat “a aprovar un projecte de llei que incorpori la reivindicació al Codi Civil en el termini d’un any”, va explicar la regidora de Cs, Angelina Esther del Pino. El document també demana, a petició del grup socialista, que es realitzin les modificacions oportunes en altres normes per evitar qualsevol tipus de discriminació jurídica de les parelles de fet davant dels matrimonis. “Creiem necessari la defensa dels continguts del Pacte de Toledo per modernitzar i actualitzar tot el que faci referència a les pensions de viduïtat i d’orfandat”, va manifestar el portaveu del PSC, Bartolo Egea. Pel que fa als dos grups del govern muncipal, Mar Sempere, regidora d’ECP, va comentar que la moció podria haver estat més ambiciosa, afegint altres demandes com la possibilitat de fer la declaració de renda de manera conjunta per part de les parelles de fet i exigir la retroactivitat per a les famílies afectades. D’altra banda, M. Rosa Borràs, d’ERC, va manifestar que el règim català és més aventatjós que el Codi Civil estatal: La majoria de les diferències es posen de manifest en aspectes de la legislació estatal referents a la fiscalitat, la pensió de viduïtat i els permisos laborals”.

Pel que fa a la moció que demana la reprobació i dimissió del Síndic de Greuges en funcions, el regidor de Cs, Juan Romero, considera les declaracions de Rafel Ribó “especialment greus, divisòries i incitadores de fals imaginaris”. En aquest sentit, la resta de grups amb representació municipal també van lamentar les paraules de Ribó, tot i que no van donar suport al text en considerar que el tema no és competència municipal, sinó del Parlament de Catalunya, la institució que escull el seu nomenament. D’altra banda, ECP, ERC i el PSC també van refusar la tercera de les mocions sobre no fer concessions als partits independentistes, tot argumentant que no tracta un tema relacionat amb la ciutat. Hi ha mocions que pretenen traslladar la crispació d’altres institucions al Ple de Montcada”, va dir l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), tot afegint que hi ha un acord tàcit al Ple d’intentar no presentar mocions que no tinguin a veure amb la ciutat ni el consistori.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari