‘La tramitació en paper desapareixerà per donar pas a l’expedient electrònic’

La regidora d’ECP Eva Manzano és l’encarregada de liderar la implementació de l’administració electrònica al consistori

Eva Manzano, davant de l'Oficina d'Atenció Ciutadana, ubicada a l'edifici de l'Ajuntament, que va atendre 31.000 persones al llarg del 2019
Pilar Abián
Eva Manzano, de 40 anys, forma part del grup d’ECP i és una de les regidores que s’estrena en aquest mandat com a càrrec públic. Informàtica de professió, va assumir en inici la presidència de l’Àrea Econòmica, tot i que després d’una reestructuració interna del govern, el passat mes de novembre va passar a ser la responsable de Serveis de Gestió i Sistemes d’Informació, l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) i Transparència i Bon Govern –aquest últim càrrec el comparteix amb el seu company de grup José Domínguez.
 
Quina importància tenen els Serveis de Gestió i els Sistemes d’Informació per al consistori?
Són els que s’encarreguen de gestionar i administrar els procediments i tràmits que fa la corporació i tota la informació generada, tant de la ciutadania com del propi Ajuntament. Ara ens trobem en ple procés d’implementació de l’administració electrònica, que té com a objectiu simplificar els processos i aconseguir més agilitat i eficiència i una major satisfacció ciutadana.
Acabarem per fi amb els tràmits farragosos?
Aquest és l’objectiu, fer-ho tot més fàcil i aprofitar les noves tecnologies per donar un millor servei públic, transparent i accessible les 24 hores del dia. La ciutadania podrà iniciar un tràmit i fer-ne el seguiment de forma telemàtica.
Això vol dir que aviat tot es farà a través d’Internet?
En aplicació de la normativa, l’1 d’octubre serà l’inici de l’eliminació progressiva del document físic per donar pas a l’expedient electrònic. En breu, hem d’anar reduint el paper i disposar de tota la informació en format digital. Els beneficis d’aquest nou camí són notoris, la informació pot ser compartida entre diferents administracions, el que implica no haver de duplicar tràmits; s’acaba amb el perill que els documents es puguin deteriorar o perdre; s’economitzen les despeses derivades d’impressions, ensobrats, enviaments postals… I, de retruc, es redueix l’impacte mediambiental que té l’ús de grans quantitats de paper.
Què passarà amb la part de la ciutadania afectada per la bretxa digital, és a dir, persones que no tenen accés a les tecnologies de la informació?
L’Ajuntament continuarà prestant el servei presencial i incorporarà la signatura biomètrica, és a dir, que les persones que no tinguin signatura digital podran rubricar les seves sol·licituds i instàncies a l’OAC sobre una tauleta electrònica. També es crearà la figura del funcionari habilitat que, amb el permís del ciutadà, podrà consultar els seus expedients electrònics en cas que sigui necessari. D’altra banda, promourem iniciatives perquè la ciutadania es pugui formar en l’àmbit de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació.
Quins projectes hi ha en matèria d’atenció ciutadana?
Al llarg d’aquest any volem implementar un nou gestor de cues a l’OAC, per poder demanar cita prèvia i intentar així reduir el temps d’espera a l’oficina. I abans d’acabar el mandat, l’objectiu és que totes les tramitacions de beques, cursos, casals i altres serveis que ofereix l’Ajuntament es puguin fer via telemàtica.
Quantes persones atén anualment l’OAC?
La xifra és elevada. Al 2019, va atendre 31.000 persones que van generar 38.000 tràmits. Amb la implementació de l’expedient electrònic, el volum necessàriament baixarà. De tota manera, al febrer hi ha previst ampliar la plantilla amb un efectiu més per reduir les cues que hi ha en moments puntuals.
Quin és el grau de satisfacció de la ciutadania pel que fa al servei d’atenció?
A la sortida de l’OAC hi ha un dispositiu que permet recollir la valoració dels usuaris i, d’acord amb les dades recollides, és molt satisfactòria. A més, ens permet obtenir informació que ens ajuda a orientar el servei.
Ara, les xarxes socials són també un indicador del que opina una part de la ciutadania sobre el funcionament del consistori. Creu que s’han de considerar  com una nova eina d’atenció ciutadana?
Òbviament són un altaveu a tenir en compte. Estem treballant per crear una eina de gestió que canalitzi les queixes i suggeriments que ens arriben a través de les xarxes per poder donar-hi resposta o actuar amb la màxima agilitat.
Pel que fa a transparència, en quin nivell es troba l’Ajuntament?
D’acord amb els indicadors que fixa la llei, ens trobem al voltant del 80%, una xifra força bona. Seguim treballant coordinadament amb totes les àrees del consistori per posar tota la informació que gestionem a l’abast de la ciutadania i millorar el temps de resposta a les sol·licituds que rebem.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari