Neix Esquerra Unida Catalunya, una proposta liderada per militants d’EUiA crítics amb la direcció del partit

La formació, que farà l’assemblea fundacional el 29 de febrer a Cornellà, es presenta a Montcada

Óscar Gil, un dels coordinadors d'EUiA Montcada juntament amb Alba de Lamo
Pilar Abián
L'acte de presentació d'EU Catalunya es va fer a la Casa de la Vila
Mena, al centre de la imatge, acompanyat d'esquerra a dreta per Antonio Cera, Sonia Ortega i Diego Álvarez

Militants d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) van presentar ahir a Montcada la proposta de creació d’Esquerra Unida (EU) Catalunya, un nou partit que farà la seva assemblea fundacional el proper 29 de febrer, a Cornellà. La formació la lideren membres d’EUiA crítics amb la direcció pel seu acostament a ERC. Aquest malestar el van fer palès durant l’acte de presentació, a la Casa de la Vila, tant Sonia Ortega –número 3 de la llista d’Alternativa per Montcada a les passades eleccions locals– com el diputat al Congrés per Catalunya en Comú Podem, Joan Mena.

Una part important dels que avui som aquí venim d’EUiA degut a la paralització de l’activitat del partit i després de la deriva de les municipals, que va significar la pèrdua de dos regidors”, va dir Ortega. La política feia així autocrítica respecte la decisió que va prendre EUiA al municipi anant per lliure als comicis i no dins de la candidatura dels comuns, el que va deixar el partit sense representació al Ple.

També Mena va carregar contra la direcció d’EUiA a la que va acusar de tenir el partit “segrestat”, de no haver donat cap explicació sobre les negociacions amb ERC –que van significar la marxa de l’excoordinador d’EUiA Joan Josep Nuet–, d’haver expulsat injustificadament” 16 membres del Consell Nacional i de “contravenir i pervertir” els acords de la setena assemblea del partit, al 2016. Va ser quan vam decidir que el nostre projecte estratègic era Catalunya en Comú i el projecte federal, IU i que aniríem en llistes amb els comuns en els diferents processos electorals”, va assegurar. Des d’aquest convenciment, el diputat va afegir que els promotors de la nova formació no renuncien a recuperar el valor polític i econòmic que ostenta EUiA i que hi seguiran militant per intentar fer-se amb la direcció.

Mena també va manifestar que la proposta de futur d’EU passa per una República federal que aglutini i respecti la sobirania de tots els pobles d’Espanya i que prioritzi les qüestions socials per donar resposta a les necessitats de la classe treballadora. El diputat també va celebrar la presència d’Unidas Podemos al govern espanyol, en coalició amb el PSOE, entenent que és una oportunitat per millorar les condicions de vida la ciutadania i plantar cara a l’extremadreta.

 

Assemblea en paral·lel

A la mateixa hora en què es feia l’acte de presentació d’EU Catalunya a la Casa de la Vila, EUiA Montcada convocava una assemblea al seu local. “L’objectiu no ha estat boicotejar la presentació, sinó fer palès que no té sentit que hi hagi militants que vulguin formar part d’ambdós partits perquè no són projectes compatibles”, ha explicat Óscar Gil, coordinador de la formació a Montcada juntament amb Alba de Lamo. Gil també ha desmentit algunes de les afirmacions que va fer Mena: “A la setena assemblea no es va parlar de Catalunya en Comú perquè ni tan sols existia i les persones expulsades del Consell Nacional ho han estat per no haver assistit al mínim de sessions obligatòries que marca l’estatut del partit”.

Així mateix, Gil lamenta que militants de la formació vulguin crear EU Catalunya i no respectin la majoria del partit que, assegura, aposta per una República Catalana lliurament federada. Seguim el fil roig marcat històricament per la nostra formació, no volem ser una filial d’IU”, ha dit. Gil també assegura que EUiA és un partit viu que treballa amb normalitat i que farà la vuitena assemblea a final d’any, d’acord amb els seus estatuts.

D’altra banda, el partit ha fet un comunicat en què celebra la formació del nou govern “progressista” a l’Estat i fa especial esment a la tasca negociadora d’ERC i al “paper imprescindible” de la coalició ERC-Sobiranistes.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari