Govern i oposició es comprometen a unir esforços enfront una crisi que no només és sanitària, també social i econòmica

Tots els grups avalen en el primer Ple virtual de la història del consistori les mesures preses per l’executiu

Imatge dels regidors durant el Ple virtual
Mario Azañedo
El primer Ple virtual de la història de l'Ajuntament s'ha transmés en directe per laveu.cat, el canal Youtube de Montcada Comunicació i montcada.cat
Imatge del primer Ple virtual, fet el 17 d'abril

El primer Ple virtual de la història de l’Ajuntament, fet aquest migdia, s’ha dedicat, en bona part, a donar compte de les actuacions que el govern municipal ha pres des de l’inici de l’estat d’alarma a causa de la pandèmia del COVID-19. Tots els grups, els del govern –ECP i ERC– i els de l’oposició –PSC i Cs– han coincidit a constatar que la crisi del coronavirus és excepcional i que no només és sanitària, sinó social i econòmica, de manera que obligarà la corporació a destinar el màxim nombre d’esforços a pal·liar la incidència que aquesta tindrà a curt termini, especialment pel que fa a les famílies més vulnerables. 

"El futur immediat és totalment incert i els ajuntaments, com a administració més propera, hem de disposar dels recursos necessaris per poder fer front a les grans necessitats que haurem d’afrontar; hem de sortir d’aquesta crisi més fortes i unides i és molt important que els ens locals treballem de forma coordinada i en xarxa", ha dit l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), alhora de defensar l’adhesió del consistori al manifest impulsat per la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (AMC) i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

El text recull, entre d’altres demandes, anul·lar les mesures de la Llei d’Estabilitat Pressupostària (LRSAL) que limiten les despeses dels ajuntaments. Les corporacions locals també reclamen més recursos econòmics i poder participar de les decisions estructurals que prenguin l’Estat i els governs autonòmics per afrontar el futur.

 

Mesures preses

Campos ha donat compte en el Ple de les actuacions que ha dut a terme l’Ajuntament des de l’inici del confinament i que estan recollides en un document que es publicarà al web montcada.cat i que s’anirà actualitzant periòdicament. Algunes de les mesures, les dutes a terme en els àmbits social i econòmic, han estat detallades tant per la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere (ECP), com pel president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido (ERC).

Sempere ha destacat l’ampliació en 80.000 euros de la partida destinada a actuacions d’urgència per atendre casos de vulnerabilitat. "Portem gastats més de 60.000 euros, sobretot per ajudes d’alimentació i susbsistència i creiem que la xifra anirà creixent", ha dit l’edil. Com a exemple d’aquesta emergència, la regidora ha indicat que el menjador social de l’Alzina ha passat d’una cinquantena d’usuaris habituals a més de 200. Sempere, d’altra banda, ha donat una dada positiva respecte les dues residències de gent gran que hi ha al municipi i a les quals l’Ahuntament està donant suport logístic. Segons ha dit, només hi ha hagut un cas de coronavirus, controlat des d’un inici, i no hi ha constància de cap infecció més a data d’avui.

Pel que fa a les mesures fiscals, Garrido ha enumerat les mesures preses en la línia d’ajornar el calendari fiscal previst inicialment i de no cobrar serveis que, a causa del confinament, no es poden prestar, com ara les quotes de les escoles bressol municipals o els cursos i tallers que oferten les xarxes d’equipaments, tret dels que s’estan oferint online i amb bonificació. "Estem fent gran un esforç gran per poder front a aquestes mesures perquè no partíem precisament d’una situació idíl·lica pel que fa a les finances municipals", ha reconegut l’edil. Garrido també ha avançat que el pressupost 2020 s’haurà de modificar per adequar-lo a les noves necessitats: "Encara hem de recollir totes les dades per veure com queda la situació pressupostària, tant pel que fa ingressos com a despeses, i haurem d’adequar els comptes a la nova situació per poder atendre les necessitats que hi haurà a nivell social i d’ocupació".

 

Ma estesa de l’oposició

El portaveu del PSC, principal grup de l’oposició, Andreu Iruela, ha qualificat d’"encertades" les mesures preses pel govern per fer front a la crisi del COVID-19 i ha expressat la necessitat d’unir esforços per aconseguir més recursos. "La situació actual exigeix un tracte especial als ajuntaments, sobretot als que es troben en situació de risc financer, com és el cas Montcada; hem de fer incidència en els pressupostos de totes les entitats supramunicipals perquè posin a l’abast de les corporacions locals els mitjans possibles perquè la crisi no la pateixin els més vulnerables".

Ana Pellicer, portaveu de Cs, ha dedicat la seva intervenció a agrair a la ciutadania l’esforç del confinament, "sabem que no és fàcil", ha dit. L'edil també ha agrait al personal de l’Ajuntament la seva tasca i ha expressat el seu condol a les persones que han perdut familiars o amics a causa de la malaltia.

El Ple d'avui, tot i fer-se el 17 d'abril, correspon a la sessió del mes de març que no es va poder fer l'últim dijous de mes a causa del confinament.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari