Els propietaris de gossos hauran de sortir a passejar amb bosses i també aigua per diluir les miccions

L’ordenança incrementa les sancions i ofereix l’alternativa de fer treballs comunitaris als infractors

Caldrà treure les mascotes lligades, amb bossa i ampolla d'aigua per netejar l'orina de la via pública
Lluís Maldonado

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat per unanimitat la modificació de l’ordenança municipal reguladora de la protecció i tinença d’animals amb l’objectiu de garantir la salubritat i la protecció dels espais públics. A partir d’ara, els propietaris de mascotes, a més de recollir els excrements dels seus animals i vetllar perquè no embrutin la via pública, el mobiliari urbà, façanes, ni rodes de vehicles, hauran de diluir amb aigua les miccions que aquests pugin fer. Això vol dir que, en el moment de sortir a passejar, passa a ser obligatori dur bosses per recollir les deposicions i una ampolla d’aigua.

També queda prohibit l’ús per part de particulars de productes que poden ser tòxics com ara el sofre o el lleixiu per repel·lir les miccions a les façanes dels edificis i a les voreres. D’altra banda, s’obliga als propietaris de gossos potencialment perillosos a tenir-los identificats mitjançant el procediment que determina la normativa d'identificació dels animals de companyia.

 

Treball comunitari per sancions

L’incompliment de l’ordenança podrà ser sancionat amb multes de caràcter lleu –de 300 euros fins a 3.000 euros; greus –de 3.001 euros fins a 9.000, i molt greus, amb sancions des de 9.001 euros fins a 45.000. Una de les novetats incorporades al text és la possibilitat de substituir les sancions lleus per 20 hores d’actuacions d’educació ambiental, de prestació de serveis de caràcter cívic en benefici de la comunitat relacionades amb la protecció dels animals, o d’advertència, sense que s’hagi d’iniciar el procediment sancionador, llevat de les infraccions comeses en matèria de fauna autòctona, en les quals sempre s’ha d’iniciar l’expedient corresponent. La possibilitat d’establir mesures de caràcter alternatiu es podrà estendre a infraccions de major gravetat –per a les greus serien 40 hores i per a les molt greus fins a a100 hores de treballs per a la comunitat–, així com a infraccions previstes a l’ordenança que no es corresponguin a la protecció dels animals.

Finalment, un altre dels articles que s’incorpora a la normativa municipal és el reglament d’ús del correcan que hi ha a Mas Duran, al carrer Pau Picasso, que va entrar en funcionament al juny de l’any passat.

El grups de l’oposició –PSC i Cs– van donar suport a la modificació de l’ordenança de tinença d’animals proposada pel govern –ECP i ERC– i van posar en valor la possibilitat de substituir les sancions per treballs en benefici de la comunitat. El regidor de Serveis Municipals, Juan Carlos de la Torre (ECP), per la seva banda, va agrair les aportacions realitzades pels grups i va recordar que l’Ajuntament va iniciar a principi d’any una campanya de conscienciació sobre la importància de mantenir neta la ciutat que, en breu, es reforçarà amb noves accions.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari