Aprovades dues mocions sobre el dret a l’habitatge i contra l’especulació

Tots els grups defensen la necessitat d’un Pacte d’Estat amb mesures concretes com la regulació dels lloguers i la construcció de parcs públics de vivendes

El Ple de juny va aprovar dues mocions sobre el dret a l'habitatge. La primera, impulsada pel grup del PSC, demana a la Generalitat que aixequi la suspensió de la presentació dels ajuts destinats a minimitzar l'impacte econòmic i social de la Covid-19 en els lloguers d'habitatge habitual. El Govern català va prendre aquesta decisió de forma cautelar a final de maig davant l'allau de sol·licituds rebudes amb la intenció d'analitzar si els fons transferits pel govern d'Espanya, 14,5 milions d'euros, eren suficients per donar resposta a les peticions rebudes. El portaveu del PSC, Andrés Iruela, entèn que "aquests ajuts s'han de reactivar de forma immediata i ser complementats amb recursos propis de la Generalitat si la partida econòmica per a aquesta finalitat  fos insuficient". La moció va comptar amb el suport d'En Comú Podem i Cs. ERC es va abstenir, entenent que per solucionar el problema de la vivenda calen canvis estructurals i no només ajuts al lloguer.

L'altra moció, presentada per ECP i consensuada amb ERC i PSC, sí va aconseguir la unanimitat de tots els grups. El text proposa un Pacte d'Estat pel Dret a l'Habitatge, que contempli un seguit de mesures com incrementar el pressupost d'habitatge fins a l'1% del PIB; aplicar una nova moratòria per a desnonaments i una pròrroga automàtica dels contractes de lloguer, de com a mínim 6 mesos; iniciar una reforma fiscal per beneficiar el lloguer protegit i la rehabilitació; reconvertir les habitatges buits de la SAREB i dels grans tenidors en habitatges de lloguer per a famílies vulnerables, cedint-los als ajuntaments mitjançant les borses de lloguer municipals; impulsar la construcció d'habitatge, prioritzant el lloguer protegit i altres règims no especulatius i regular el preu dels lloguers.També insta el Govern de la Generalitat a aprovar una nova llei de barris per fomentar la rehabilitació habitacional i energètica en barris en situació de vulnerabilitat i amb habitatges envellits.

La regidora d'ECP, Jessica Segovia, va defensar "la necessitat que els municipis liderin una estratègia conjunta amb la resta d'administracions per impulsar canvis estructurals que garanteixin el dret a la vivenda". El portaveu d'ERC, Jordi Sánchez, va criticar l'escalada de preus de lloguer que està vivint Montcada i que obliga molts veïns a marxar fora i va posar sobre la taula el problema de les ocupacions, "un fenomen derivat de la falta de solucions del problema de la vivenda".  Per la seva banda, el portaveu socialista, Andrés Iruela, va reclamar al govern de l'Estat i de la Generalitat "més recursos per fomentar la creació d'un parc públic d'habitatge de lloguer que posi fre a l'especulació". La portaveu de Cs, Ana Pellicer, va donar el seu suport a la moció, però va demanar que s'incorporessin dues mesures més relacionades amb "l'increment del parc públic d'habitatge de lloguer social i el canvi del model d'accés a la vivenda protegida per lloguer assequible". La resta de grups van acceptar les aportacions, que seran incorporades mitjançant decret d'Alcaldia al text definitiu que s'enviarà a les administracions competents.

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari