‘El comerç de proximitat ha fet un gran esforç i es mereix tot el nostre suport’

L’edil, del grup d’ERC, és per segon mandat consecutiu el responsable d’Esports i, des del 2019, també de Comerç i Turisme

Salva Serratosa, a les instal·lacions de la piscina municipal, que aquest estiu viu una temporada atípica amb una limitació del seu aforament
Pilar Abián
Salva Serratosa (ERC) fa cinc anys que és regidor de l’Ajuntament. A l’anterior mandat ja es va fer càrrec d’Esports, regidoria que continua presidint juntament amb la de Comerç i Turisme.
 
Comencem parlant d’aquest últim àmbit. Una de les decisions que ha generat més debat ha estat el trasllat provisional del mercat dels marxants al Pla d’en Coll. Era inviable mantenir-lo en l’espai habitual? 
Amb la fase 1 del desconfinament necessitàvem una superfície quatre vegades més gran que el que ocupava al centre per ubicar totes les parades, per això vam decidir mantenir només les d’alimentació. Amb la fase 3, l’espai s’havia de duplicar i vam decidir, juntament amb els paradistes, traslladar-lo al Camí de la Font Freda. De moment, el canvi ha estat positiu, segons les sensacions que ens han traslladat els paradistes.
Montcada Centre Comerç vol garanties per escrit que l’activitat tornarà al seu emplaçament un cop acabi la pandèmia. 
El Decret ja ho recull així, que el canvi és temporal. No podem tornar a l’antiga ubicació fins que no es puguin garantir totes les mesures de seguretat. Entenem la preocupació expressada per l’MCC, per la pèrdua d’afluència de públic el dia de mercat, i estem buscant una manera d’incentivar el sector que n’ha resultat afectat.
Hi ha opcions que Montcada torni a tenir a mig termini un mercat municipal? 
Ara per ara, no. Aquesta possibilitat necessitaria d’algun inversor interessat i no és el cas.
L’Ajuntament té dades sobre l’impacte de la COVID en el sector del comerç i la restauració? 
Crec que els efectes de la pandèmia es faran palesos més endavant. Ara tothom està fent un esforç per reprendre la normalitat, però hi ha molta incertesa. Hi ha negocis que han estat més de dos mesos paralitzats i aquest llast l’aniran arrossegant durant temps.
Quines accions es faran per potenciar aquests sectors? 
Hem creat la Taula d’emergència econòmica local, amb representants de les associacions de comerciants i de tots els grups municipals. Ens reunim cada setmana. Una de les primeres accions ha estat fer un Pla de xoc i reactivació econòmica del teixit comercial que preveu un total de 14 mesures. Algunes ja s’han posat en marxa, com la suspensió de la taxa de terrasses a bars i restaurants fins a final d’any i d’altres, encara estan pendents de desenvolupar. La capacitat econòmica de l’Ajuntament és molt limitada, això vol dir que hem de cercar solucions imaginatives per ajudar el comerç de proximitat, que ha fet un esforç molt gran durant la pandèmia. Ara, més que mai, es mereix tenir el suport de tota la ciutadania.
Parlem d’esports. Acabem de viure un final de temporada atípic. Lligues sense acabar, equipaments tancats… Quan tornarà la normalitat?
És complicat avançar cap data. Hem obert equipaments per fer entrenaments però no sabem quan començaran les competicions ni en quines condicions, si amb públic o sense. La decisió no la prendrem nosaltres, ens vindrà de dalt. El que és segur és que no serà una temporada com les de sempre.
Enguany no hi haurà gala de l’esport. Els equips que han aconseguit l’ascens seran homenatjats l’any vinent?
Crec que no tindria sentit esperar tant. Estem valorant fer el reconeixement enguany, encara que sigui en petit comitè, directament amb cada club.
La temporada d’estiu també està afectada per la pandèmia. Com va l’afluència de públic a la piscina?
De moment, ens movem a l’entorn de la vuitantena d’usuaris tot i que, per aforament, podríem arribar al 40%, el que serien unes 200 persones. Al final, hem optat per establir uns horaris que ens permetin garantir els protocols de seguretat. A primera hora, fins a les 11.30h, només hi ha els infants del casal d’estiu i l’esportiu. Després, la instal·lació s’obre al públic en general fins a les 15h i de 16.30 a 20h. Durant l’hora i mitja que resta tancada, es procedeix a les tasques de desinfecció. Per evitar focus de contagi també hem suprimit les hamaques i les dutxes dels vestidors, que estan tancades.
Tot just ara s’acaba d’aprovar la compra de la nova gespa per als camps de futbol. Quan està previst instal·lar-la?
L’objectiu és que la intervenció ja estigui feta a principi d’agost. Així els clubs que vulguin iniciar la pretemporada, ho podran fer.
Es podran encabir tots els equips que hi ha a la localitat a les instal·lacions disponibles? 
Com sempre, serà complicat, sobretot, en el cas dels esports de sala, ja que tenim un dèficit d’instal·lacions i això ens limita. Les entitats no poden créixer com voldrien. En cas que la xifra d’equips augmenti, haurem de fer servir les pistes cobertes de les escoles per acollir entrenaments, tot i que no és l’opció que més agrada els clubs.

Deixa un comentari