Els petits negocis lluiten per sobreviure i alguns aprofiten per reinventar-se

Els dos mesos d’aturada han suposat una dura prova per a comerciants i restauradors, que confien en remuntar la crisi

Andrea Leiva regenta el bar Montcata Vins des de fa cinc anys
Laura Grau
Juan García, del bar Júpiter, ha pogut reobrir el negoci, a pesar de l’elevat cost econòmic que ha tingut el fet d’estar dos mesos tancat
Laura Díez, davant del local del c.Major on tenia l’agència de viatges
Eli Montero ha obert un espai de trobada familiar al carrer Major, que també té una part de botiga, amb jocs de taula, joguines i roba per a nadons

La crisi provocada per la pandèmia del coronavirus ha posat entre les cordes els petits negocis de serveis no essencials. Alguns han suportat el temporal, mentre d’altres han hagut d’abaixar persianes davant la impossibilitat de cobrir sous, lloguers i altres despeses. Però la parada obligatòria de l’activitat també ha estat un revulsiu per alguns establiments, que han apostat per reinventar-se i adaptar-se al nou context. Hem parlat amb dos comerciants i dos restauradors de Montcada i Reixac sobre l’efecte de la Covid-19 en la seva activitat.
 

Restauració.  Juan García, propie­tari del bar Júpiter, a l’avinguda de la Unitat, va ser dels primers a tancar i dels últims a reobrir. En els seus 25 anys al front del negoci, mai havia tancat durant més de dos mesos. “Som tres treballadors i he hagut de seguir pagant els autònoms i altres despeses; una mitjana de 3.000 euros al mes sense poder aixecar la persiana”, explica. En tenir local propi, García no ha hagut de fer front a cap lloguer. La suspensió de la taxa de terrasses per part de l’Ajuntament també ha suposat una petita ajuda, tot i que García ha preferit no ampliar taules per garantir les mesures de seguretat. 

Reinventar-se. Andrea Leiva, que regenta el bar Montcata Vins de Can Sant Joan des de fa 5 anys, ha aprofitat l’aturada per repensar el negoci. “Ja feia temps que volia fer un canvi per trobar l’equilibri entre feina i vida personal”, explica Leiva, que ha demanat un prèstec a l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) –a baix interès i que no haurà de començar a pagar fins l’any vinent– per sufragar els deutes generats durant el període d'inactivitat i reformar el local amb l’objectiu que pugui encabir una programació d’activitats culturals –des de concerts fins a tallers i exposicions–, que fins ara estaven molt limitades per l’espai. “Encara estic acabant de perfilar la idea, però tinc clar que vull un projecte vital més adaptat al que sóc”, diu Leiva, persona amb inquietuds socials i artístiques, vinculada al teixit associatiu del barri.

Emprenedora. A principi d’any Eli Montero va decidir muntar La Moguda Familiar,­ un espai de trobada per acompanyar les famílies en la criança dels fills. Poc després de començar les obres de reforma d’un local al carrer Major, es va declarar l’estat d’alarma. “Em van agafar totes les pors, però vaig decidir seguir i adaptar-me a les circums­tàncies”, explica Montero, que va incorporar la venda de joguines i roba infantil, preveient que els tallers familiars tardarien en arrencar. “Vaig aixecar persiana el 8 de juny i, de moment, les vendes van molt bé”, remarca aquesta educadora en el lleure, il·lusionada per crear una xarxa de famílies interessada en un oci familiar alternatiu.

Tancament.  Després de 10 anys funcionant amb beneficis i una clientela estable i fidel, l’agència de viatges B de Travel Brand, al carrer Major, va tancar portes el 30 de març. “L’allau de cancel·lacions i la incertesa del futur del sector no ens van deixar cap altra opció”, explica la responsable Laura Díez, que ara aboca els seus esforços a l’Scape Room que  regenta a Mas Rampinyo amb dos socis, la seva germana i el seu cunyat. Després d’estar tres mesos tancat, el negoci ha reobert amb bones perspectives.

Seccions:

Deixa un comentari